Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
VARTAN

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Η «Ωκέανις» φέρνει χιόνια & μποφόρ στον Έβρο – «επιστρατεύεται» αλάτι

Η «Ωκέανις» φέρνει χιόνια & μποφόρ στον Έβρο – «επιστρατεύεται» αλάτι

22-02-2019

Από απόψε (22/02) πρόκειται να χτυπήσει τον Έβρο η κακοκαιρία, αφού όπως όλα δείχνουν η ολιγοήμερη πρόωρη «άνοιξη», έφτασε στο τέλος της.

Από τις βράδυνες ώρες η «Ωκεανίς» καταφθάνει στην Ελλάδα με ραγδαία επιδείνωση του καιρού που θα διαρκέσει κυρίως το διήμερο του Σαββάτου & της Κυριακής.

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, άνω των 10°C σε σχέση με την Πέμπτη 21/02 λόγω της έλευσης αερίων μαζών πολικής προέλευσης, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι χιονοπτώσεις αρχικά την Παρασκευή 22/02 στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της βόρειας χώρας.

Από το πρωί του Σαββάτου 23/02 παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται και στην Αλεξανδρούπολη όπου η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει μέχρι -4 Βαθμούς Κελσίου με ανέμους που θα φτάσουν έως και τα 7 μποφόρ.

Οι δημότες Αλεξανδρούπολης θα μπορούν να προμηθευτούν αλάτι μπροστά από τη κτήριο της δημοτικής αρχής και από το Πολυκοινωνικό Κέντρο, ενώ διανομή άλατος θα γίνει και σε όλα τα σχολεία.

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης καιρού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχει φτάσει και στο Δήμο Σαμοθράκης, ενώ και οι αρχές του βορείου Έβρου βρίσκονται σε επιφυλακή.

Θερμαινόμενες αίθουσες θα είναι διαθέσιμες για τους πολίτες στο Α’ ΚΑΠΗ και το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) καθώς και στο ΚΑΠΗ Φερών.

Οδηγίες αυτοπροστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα:

 Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
 Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).
 Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
 Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
 Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
 Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Αρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.
 Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
 Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).
 Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.
 Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.
 Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.
 Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.
 Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.