Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Και ξαφνικά το καλοκαίρι "μεταμορφώθηκε" σε φθινόπωρο!

Και ξαφνικά το καλοκαίρι "μεταμορφώθηκε" σε φθινόπωρο!

27-09-2020

Μικρή πίστευα πως την εποχή του φθινοπώρου τα πεσμένα φύλλα που γέμιζαν τους δρόμους της πόλης μου, πως ήταν νεκρά όμως καθώς μεγάλωνα μία εικόνα ωρίμαζε στο μυαλό μου! Η εικόνα ήταν πως τα πεσμένα αυτά φύλλα χόρευαν εν τέλει με την δύναμη του ανέμου!

Αυτές οι γραμμές σκόπο έχουν να σας φανερώσουν το "μεγαλείο" της φθινοπωρινής φύσης αλλά και την γοητευτική συνάμα, πλευρά της εποχής που ονομάζεται Φθινόπωρο. Πώς γίνεται και αυτά τα παραιτημένα φύλλα να γίνονται πηγή ζωής; Φυσικά η ερώτηση είναι ρητορική καθώς οι περισσότεροι θα γνωρίζετε πως όταν κάτι πέφτει ή χάνεται κάτι ομορφότερο ξανα γεννιέται, γιατί πολλά απλά η ίδια η φύση από την οποία προερχόμαστε αναγεννάται ξανά και ξανά.

Παράλληλα για να μιλήσω με μεγαλύτερη ακρίβεια η λέξη Φθινόπωρο είναι Αρχαία Ελληνική και προέρχεται από το ρήμα φθίνω που σημαίνει λιγοστεύω και το ουσιαστικό οπώρα που σημαίνει φρούτο. Αν το ξανά σκεφτείτε μπορεί την εποχή του χειμώνα να αλλάζει το έτος αλλά στην πραγματικότητα το Φθινόπωρο είναι η εποχή με τις πιο σπουδαίες αλλαγές καθώς ξεκινούν τα σχολεία, αρκετοί μετά το καλοκαίρι αναζητούν εργασία και γενικά είναι η εποχή που κατά μεγάλο ποσοστό γίνονται αρκετές αλλαγές σε προσωπιικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο.

Φυσικά υπάρχει και η μερίδα ανθρώπων που προσμένουν το Φθινόπωρο με πολύ ανυπομονησία, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και ο Αύγουστος με την χαλαρότητα του στο πρόγραμμα το καθημερινό τους έχει "βγάλει" από την οργάνωση τους. Αυτοί οι άνθρωποι που περιμένουν πως και πως το Φθινόπωρο και τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες είναι γιατί το Φθινόπωρο μπορεί έυκολα να συνδυαστεί με όμορφες αναμνήσεις και οικογενειακές συγκεντρώσεις. Επιπλέον, μπορούμε να βρούμε χρόνο για επιτραπέζια στο σπίτι και χαλαρές στιγμές με φίλους. Αν μιλάμε ειδικά για τη φετινή χρονιά, η ανάγκη για ασφάλεια και ζεστασιά έχει γίνει σχεδόν επιτακτική.

Η νέα χρονιά θα είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες, αλλά αν πίστεψετε στην μαγεία του Φθινοπώρου θα σας "συνεπάρει" μαζί του όπως ο άνεμος ταξιδεύει τα φύλλα και μάλιστα τα μεταμορφώνει και σε πολλά χρώματα κίτρινα και κόκκινα όπως αναφέρει και ο Ν.Δήμου «κάθε φορά το κίτρινο φύλλο είναι είδηση, είναι νέο, όπως κάθε γενεά που το αντιμετωπίζει, όπως κάθε φθινόπωρο, όλα ξανάρχονται αλλά τίποτα δεν είναι ίδιο, στο κάθε πράσινο φύλλο ζούνε όλα τα κίτρινα που λησμονήσαμε».

Γιατί όπως το νόμισμα έχεις δύο όψεις έτσι και το Φθινόπωρο χρειάζεται να το δούμε από την θετική του πλευρά γιατί τελικά όλα είναι θέμα ψυχολογίας...

Φ.Δούκογλου