Κάτι τρέχει στον Έβρο

Κατά της δήλωσης του Ε. Λαμπάκη για βάση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη βάλλεται η ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ

Κατά της δήλωσης του Ε. Λαμπάκη για βάση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη βάλλεται η ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ

15-05-2018

Με ανακοίνωσή της, η ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ καταδικάζει τις δηλώσεις του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελου Λαμπάκη, για μετατροπή τμήματος του λιμανιού της πόλης σε μόνιμη βάση των ΗΠΑ με σκοπό την προστασία της εδαφικής ακεραιότητα της περιοχής. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αφορμάται από τα παρακάτω σχόλια του Δημάρχου:  “Πρέπει να μπούμε κάτω από μια ομπρέλα συμμαχίας, προσδιορισμένης. Εγώ λέω, να γίνει εδώ μια βάση ελικοπτέρων. Τι έγινε δηλαδή η βάση στη Σούδα; Έπαθε καμία ζημιά η Κρήτη; Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι, είναι να δούμε τι βοηθάει το λαό μας. Η μόνη λύση του θέματος προστασίας του τόπου αυτού είναι η συναίνεση στη δημιουργία μιας Αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη”.

Κατά την ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ, δεν ήταν τυχαία η επιλογή του Δημάρχου να κάνει τη δήλωση την ημέρα της κινητοποίησης των επιτροπών ειρήνης κατά της συμμέτοχής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, και πιο συγκεκριμένα κατά της μετατροπής του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε αμερικαΝΑΤΟϊκή βάση, λίγο πριν υποδεχτεί μάλιστα τον Αμερικάνο πρέσβη στην πόλη.

Ακολουθεί μέρος της ανακοίνωσης:

“Μετά από το μπαράζ δηλώσεων και αφού πρώτα ο Δήμαρχος έτρεχε σαν ντίλερ να πουλήσει το λιμάνι σε Ρώσους, μετά σε Κινέζους, έχει γίνει μαζί με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές των ΗΠΑ. Έχει φτάσει να χρησιμοποιεί τα πιο απίθανα επιχειρήματα και να λέει πράγματα που ούτε ο Αμερικάνος πρέσβης δε θα έλεγε. Γιατί δεν είναι πολλές οι μέρες που ακούσαμε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλντεμπεργκ, να απαντάει για ακόμη μια φορά, πως οι παραβιάσεις στο Αιγαίο και τα συνεχόμενα θερμά επεισόδια που προκαλεί η επιθετικότητα της τούρκικης αστικής τάξης και η τούρκικη κυβέρνηση, δεν είναι τίποτε άλλο παρά διμερής διαφορές με την Ελλάδα που πρέπει να λυθούν με αμοιβαίο διάλογο δύο συμμάχων”.

Στη συνέχεια, η ΤΕ αναρωτιέται για τη σχέση ανάμεσα στην εδαφική ακεραιότητα και την ειρηνική συμβίωση με άλλους λαούς, από τη στιγμή που η περιοχή συστηματικά παρέχει γη, θάλασσα, αέρα, καθώς και μέσα για να πραγματοποιούνται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.