Σήμερα είναι: Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020
greek english turkish
SOHO ΙΚΤΕΟ JOY

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Κερδίζουν στην ποιότητα τα σκόρδα Βύσσας

Κερδίζουν στην ποιότητα τα σκόρδα Βύσσας

28-06-2019

Στην τελική ευθεία για τη συλλογή του σκόρδου βρίσκονται οι παραγωγοί της χώρας. Σχεδόν σε όλες τις παραγωγικές περιοχές έχει γίνει η συγκέντρωση του προϊόντος από τα χωράφια. Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της ξήρανσης, η οποία διαρκεί περίπου 15 με 20 μέρες.

Μετά από αυτό, το προϊόν είναι πλέον έτοιμο για τυποποίηση και διάθεση στο καταναλωτικό κοινό. Παρά τον δύσκολο χειμώνα και τις επακόλουθες δυσοίωνες προβλέψεις για μειωμένες αποδόσεις των καλλιεργειών, η άνοιξη χάρισε απλόχερα μια καλή παραγωγή. 

Με στόχο την εξωστρέφεια και τη δυναμική του παρουσία στον τομέα, ο συνεταιρισμός της Νέας Βύσσας Ορεστιάδας ολοκληρώνει τη διαδικασία της συλλογής σε 15 με 20 ημέρες. «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της καλλιέργειας και το σύνολο του σκόρδου έχει εξαχθεί από το έδαφος», τονίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Τάσος Γιαμογλίδης. «Θα περιμένουμε άλλες περίπου τρεις εβδομάδες για την ξήρανση και θα ακολουθήσει η διαδικασία της τυποποίησης και συσκευασίας».

Συγκρίνοντας τη φετινή με την περσινή χρονιά, ο κ. Γιαμογλίδης κάνει λόγο για σημαντικές διαφορές και ως προς το θέμα της ποιότητας, αλλά και της ποσότητας. «Τα κεφάλια των σκόρδων δείχνουν να είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Το γεγονός ότι δεν είχαμε σημαντικά προβλήματα από μυκητολογικές προσβολές, έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε και καλύτερες στρεμματικές αποδόσεις. Υπολογίζουμε ότι την προηγούμενη χρονιά οι αποδόσεις των χωραφιών έφτασαν τα 700 κιλά το στρέμμα, ενώ την τρέχουσα περίοδο συζητάμε να ξεπεράσουν ακόμα και τα 1.000 κιλά».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών της τρέχουσας περιόδου, ο κ. Γιαμογλίδης δήλωσε: «Ο στόχος μας είναι η ποιότητα και μέσα από αυτό θα αναζητήσουμε και τις καλύτερες τιμές στην αγορά. Η φετινή παραγωγή έχει τα χαρακτηριστικά που αναμένουμε».

Πηγή: Ypaithros.gr