Σήμερα είναι: Τρίτη, 26 Μαΐου 2020
greek english turkish
SOHO AL FARO ΙΚΤΕΟ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Μαθήτριες του Γυμνασίου Φερών δημιούργησαν ταινία για τη γενοκτονία των Ποντίων

Μαθήτριες του Γυμνασίου Φερών δημιούργησαν ταινία για τη γενοκτονία των Ποντίων

30-03-2019

Μια ερασιτεχνική μαθητική ταινία μικρού μήκους για την Παναγία Σουμελά και τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δημιούργησαν μαθήτριες του Γυμνασίου Φερών με την οποία συμμετείχαν και στο 5ο Μαθητικό Θεολογικό Συνέδριο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Η ταινία των μαθητριών είναι βασισμένη σε πραγματικές αφηγήσεις-μαρτυρίες από το βιβλίο του Θ.Π. Τσιτσεκίδη «Εξ αίματος» και πραγματεύεται την αδιάφορη στάση των νέων απέναντι στην ιστορία και τις παραδόσεις τους, τα οποία κρίνονται από αυτούς ως παρωχημένα και ξεπερασμένα. Μπορεί, όμως, μια σπίθα να φουντώσει μέσα τους την αγάπη για την ιστορία, την παράδοση και να διατηρήσει στη δική τους γενιά ζωντανή τη μνήμη;

Την αισιόδοξη απάντηση δίνει η ταινία των μαθητριών παράλληλα με μια συγκινητική προσέγγιση της ποντιακής γενοκτονίας.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι μαθήτριες: Ειρήνη Βελιγράκη, Σταματία Μπόρα, Μαρία Παπαδάκη και Βασιλική Σαριανίδη, ενώ την επίβλεψη είχαν οι καθηγήτριες Κωνσταντίνα Καρακύργιου, φιλόλογος και Χρύσα Μανωλοπούλου, θεολόγος.

Η ταινία θα προβληθεί στο κοινό σε ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στην Γενοκτονία τον Ποντίων, στο πλαίσιο των εκατό χρόνων από την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στην Σαμψούντα και την έναρξη της β΄ φάσης της γενοκτονίας. 

MENOYME ΑΣΦΑΛΕΙΣ