Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Το προσκύνημα στους Επιταφίους των Εκκλησιών της Αλεξανδρούπολης
Το προσκύνημα στους Επιταφίους των Εκκλησιών της Αλεξανδρούπολης

Με θρησκευτική ευλάβεια εορτάζεται η Μεγάλη Παρασκευή (φωτό - βίντεο)

14-04-2017

Τη Μεγάλη Παρασκευή η Εκκλησία θυμάται τα Άγια Πάθη και πραγματοποιείται το πρωί η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης ενώ ταυτόχρονα ψάλλονται τροπάρια, ψαλμοί και ευχές.Το βράδυ της ίδιας ημέρας ψάλλεται ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και Ύμνοι για την Ταφή του Κυρίου.

Στη διάρκεια της ακολουθίας ακούγονται κάποιοι από τους πιο γνωστούς ύμνους της εκκλησίας μας όπως: «Η ζωή εν τάφω..», «Άξιον εστί», «Ω γλυκύ μου Έαρ». Στη συνέχεια γίνεται η Έξοδος του Επιταφίου στα όρια της κάθε ενορίας.

Την ίδια ημέρα αναβιώνουν πολλά έθιμα ενώ εδώ στη Θράκη ξεχωρίζει το «κάψιμο του Ιούδα». Συγκεκριμένα οι νέοι φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα που πρέπει να το περάσουν από σπίτι σε σπίτι και να ζητήσουν κλαδιά.

Την Μεγάλη Παρασκευή αφού βάλουν φωτιά σε αυτά τα κλαδιά θα κάψουν και τον Ιούδα εκεί. Με τις στάχτες συνηθίζεται κάποιοι να την ρίχνουν και στα μνήματα.

(21:36) Στον Άγιο Γεώργιο Ν. Χιλής στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε το "κάψιμο του Ιούδα".

Νωρίτερα στις Φέρες: Με ευλάβεια οι πιστοί των Φερών ακολουθούσαν την περιφερά των επιταφίων. Τρεις επιτάφιοι του Αγίου Αλεξάνδρου, του Τιμίου Σταυρού και του Αγίου Νικολάου συναντήθηκαν.

(21:15) Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης όπου πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου της Μητρόπολης.

(17:50) Στιγμιότυπο από την εκφορά του Επιταφίου στο Λιμάνι της #Αλεξανδρούπολης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.κ. Άνθιμο. 

(13:30) Δείτε το προσκύνημα στους Επιταφίους των Εκκλησιών της Αλεξανδρούπολης εδώ: