Σήμερα είναι: Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020
greek english turkish
ΙΚΤΕΟ Δερέμπεης μικρό SOHO

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Μετεγγραφές: Μειωμένος ο αριθμός των φοιτητών που αποχωρεί από το Δ.Π.Θ

Μετεγγραφές: Μειωμένος ο αριθμός των φοιτητών που αποχωρεί από το Δ.Π.Θ

08-01-2016

Σε σχέση με τους περσινούς δικαιούχους, οι φοιτητές που θα χάσει φέτος το ΔΠΘ, λόγω μετεγγραφών, είναι πολύ λιγότεροι. Σύμφωνα με τον πρύτανη πρόκειται για 470 φοιτητές, μαζί με τις ειδικές κατηγορίες.

Κατά την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά 1.940 φοιτητές του ΔΠΘ δικαιούνταν μετεγγραφής σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Από αυτούς οι 1.100 τελικά έκαναν χρήση του δικαιώματος, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν στη Θράκη, «γιατί τους άρεσε το πανεπιστήμιο».

Αυτό τόνισε ο πρύτανης του ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης ερωτηθείς για τις φετινές μετεγγραφές φοιτητών του πανεπιστημίου. Σημειώνεται ότι τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, οι δικαιούχοι μετεγγραφών μεταξύ των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας θα μάθουν τελικά σε ποιο τμήμα θα φοιτήσουν.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, θα έχει ανακοινωθεί ο πίνακας των μετεγγραφών από την κανονική διαδικασία (όχι των κατ' εξαίρεση).

Το υπουργείο Παιδείας, μετά την αποστολή των ΑΦΜ των αιτούντων μετεγγραφής στο υπουργείο Οικονομικών, ανέμενε απάντηση προκειμένου να προχωρήσει στην ανακοίνωση των ονομάτων των φοιτητών που εγκρίνεται η αίτηση μετεγγραφής. Η προθεσμία αιτήσεων έληξε στις 16 Νοεμβρίου.

Η διαδικασία στο επόμενο στάδιο ορίζει ότι ο υπουργός Παιδείας κυρώνει τον πίνακα με την επιφύλαξη του ελέγχου των δικαιολογητικών που οι επιτυχόντες δεσμεύτηκαν στην αίτησή τους να καταθέσουν προκειμένου να ελεγχθούν στα ΑΕΙ υποδοχής τους. Η απόφαση αυτή του υπουργού για την κύρωση του πίνακα των επιτυχόντων ανά σχολή ή τμήμα, κοινοποιείται στη συνέχεια στις γραμματείες των σχολών/τμημάτων των ανωτάτων ιδρυμάτων και εντός πέντε ημερών από τη στιγμή που οι σχολές/τμήματα παραλάβουν τους πίνακες των δικαιούχων μετεγγραφής, υποχρεούνται να ανακοινώσουν τις ημερομηνίες που θα δεχθούν τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων.

Οι δικαιούχοι μετεγγραφής θα καταθέσουν προσωπικά ή μέσω νομίμως εξουσιοδοτούμενου εκπροσώπου τους στη γραμματεία του τμήματος υποδοχής τους όλα τα δικαιολογητικά που είχαν δεσμευτεί με την αίτησή τους ότι θα υποβάλουν. Η διάρκεια υποβολής των δικαιολογητικών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ εργάσιμες ημέρες.

Σε όλη τη χώρα συνολικά κατατέθηκαν μέσω της σχετικής «ηλεκτρονικής» πλατφόρμας που έχει στηθεί στο υπουργείο Παιδείας 9.710 αιτήσεις φοιτητών που ζητούν μετεγγραφή. Από αυτές, οι 7.830 στάλθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών για την επαλήθευση των οικογενειακών εισοδημάτων που δηλώθηκαν. Οι υπόλοιπες 1.980 αιτήσεις ελέγχθηκαν μόνο από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας καθώς δεν αφορούσαν σε οικονομικά κριτήρια των αιτούντων. «Οι μετεγγραφές έχουν φύγει από τα πανεπιστήμια και έχουν πάει στο υπουργείο Παιδείας και γίνονται ηλεκτρονικά. Εμείς εκείνα τα δικαιολογητικά που έπρεπε να στείλουμε, τα έχουμε στείλει πριν τις γιορτές. Από εδώ και πέρα θέλω να πιστεύω ότι τα παιδιά θα φύγουν. Αρκετοί έφυγαν ήδη, τώρα έμειναν μόνο οι ειδικές κατηγορίες στις μετεγγραφές», έκανε γνωστό ο πρύτανης του ΔΠΘ.

Σε σχέση με τους περσινούς δικαιούχους, οι φοιτητές που θα χάσει φέτος το ΔΠΘ, λόγω μετεγγραφών, είναι πολύ λιγότεροι. Σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη πρόκειται για 470 φοιτητές, μαζί με τις ειδικές κατηγορίες. Νέοι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Πηγή: ΧΡΟΝΟΣ - Όλγα Τσιούλφα