Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Μετά τις 15 Ιουνίου και κατόπιν νέας ενημέρωσης, όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password)
Μετά τις 15 Ιουνίου και κατόπιν νέας ενημέρωσης, όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password)

Μηχανογραφικό 2015: Συμβουλές για τη συμπλήρωσή του.

04-06-2015

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των μαθημάτων ακολουθεί η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής για τo μηχανογραφικό δελτίο 2015. Η ένταξη των σχολών, των τμημάτων και των εισαγωγικών κατευθύνσεων στα επιστημονικά πεδία και οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων για το σχολικό έτος 2015-16 είναι ένα σημείο που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι.

Μετά τις 15 Ιουνίου και κατόπιν νέας ενημέρωσης, όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Όλοι οι υποψήφιοι στα μέσα του Ιουνίου, θα πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλλαν την Αίτηση – Δήλωση του Φεβρουαρίου, προκειμένου να παραλάβουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο Λύκειο τους εξυπηρετεί.

Τι ισχύει σε κάθε πεδίο

Συγκεκριμένα και ανά επιστημονικό πεδίο:

1o Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών

1. Συγκριτικά με το σύστημα-πεδίο των κατευθύνσεων ο υποψήφιος πλέον δεν έχει πρόσβαση στα τμήματα δασκάλων - νηπιαγωγών, τα οποία έχουν αυτονομηθεί στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

2. Μέσω του πεδίου αυτού δίνεται πρόσβαση σε Αστυνομική Ακαδημία και σε Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕΚ-ΑΣΤΕΡ).

3. Το 1ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο έχουν τα λιγότερα ΤΕΙ.

2o Επιστημονικό Πεδίο: Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

1. Πρόσβαση σε επτά Αρχιτεκτονικές Σχολές πλέον μετά την προσθήκη και της Αρχιτεκτονικής Ιωαννίνων.

2. Πρόσβαση και από αυτό το πεδίο και από το 3ο στα Τμήματα Βιολογίας.

3. Συνολικά 12 πανεπιστημιακά - πολυτεχνικά τμήματα σχετικά με τον κλάδο της Πληροφορικής και 11 τεχνολογικά τμήματα. Συμπεριλαμβάνονται όλα τα ΤΕΙ Πληροφορικής (Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ) ενώ εντάσσονται Τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής, Επιστήμης Υπολογιστών και Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική.

4. Είναι το πεδίο με τα περισσότερα (13 τον αριθμό) Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) και Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ). Ολες οι στρατιωτικές σχολές εκτός της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ).

3o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστημών Υγείας και Ζωής

1. Πρόσβαση από αυτό και το 2ο πεδίο για τα Τμήματα Βιολογίας. Μόνο από αυτό όμως δίδεται πρόσβαση στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.

2. Περιλαμβάνονται και τα Γεωπονικά Τμήματα, όπως και στο 2ο, ένα δεδομένο που για πρώτη φορά εφαρμόζεται σε ένα πεδίο που σχετίζεται με ιατρικά - παραϊατρικά τμήματα. Παράλληλα και στα ΤΕΙ περιλαμβάνονται ως προσφερόμενα τα Τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕ.

3. Δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους να ασχοληθούν και με την Πληροφορική και να ενταχθούν στον κλάδο ΠΕ19 Πληροφορικής μέσω του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική.

4o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστημών της Εκπαίδευσης

1. Εχει τον μικρότερο αριθμό τμημάτων και είναι το μόνο χωρίς πρόσβαση σε στρατιωτικές σχολές.

2. Πρακτικά περιλαμβάνει 37 τμήματα που οδηγούν σε επτά επαγγέλματα: δάσκαλος, νηπιαγωγός, δάσκαλος - νηπιαγωγός ειδικής αγωγής, γυμναστής, μουσικός, βρεφονηπιοκόμος, τεχνολόγος ήχου και εικόνας.

5o  Επιστημονικό Πεδίο: Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής

1. Πέρα από επαγγέλματα-σχολές οικονομίας, διοίκησης, πληροφορικής, εντάσσονται και τμήματα γυμναστών, μουσικών, τεχνολόγων (περιβάλλοντος, αλιείας, αρχιτεκτονικής) και γραφιστών.

2. Μόνο από αυτό και το 2ο πεδίο δίδεται πρόσβαση στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ).

3. Αναφορικά με την Πληροφορική υπάρχουν 11 προσφερόμενα πανεπιστημιακά τμήματα (Πληροφορικής, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πληροφορικής και Τηλεματικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Ψηφιακών Συστημάτων).

Πηγή: dikaiologitika.gr