Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Μια νέα ευρωπαϊκή περιπέτεια "χωρίς αποκλεισμούς" ξεκίνησε για το 1ο Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης

Μια νέα ευρωπαϊκή περιπέτεια "χωρίς αποκλεισμούς" ξεκίνησε για το 1ο Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης

31-03-2022

Η 1η Νοεμβρίου 2021 είναι η επίσημη ημερομηνία έναρξης της νέας ευρωπαϊκής περιπέτειας για το 1ο Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης και για άλλα 7 ευρωπαϊκά σχολεία!

8 σχολεία, από το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία συμμετέχουν σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ220 με τίτλο «Πόσο ιδιαίτερες είναι οι ανάγκες σου; Μπορούμε να βοηθήσουμε; STEAM για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς.» Ένας τίτλος που εμπεριέχει μεγαλόπνοα σχέδια.

Πρώτος στόχος του 1ου Γενικού Λυκείου Αλεξανδρούπολης είναι φυσικά να ευαισθητοποηθούν περισσότερο οι μαθητές, οι καθηγητές και το ευρύτερο κοινό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινή τους ζωή. Στη συνέχεια επιδίωξή τους είναι να προτείνουν τρόπους για να υλοποιήσουν αυτήν την ευαισθησία και την ενσυναίσθηση και να συνδράμουν ενεργά και ουσιαστικά, ώστε να γίνει η κοινωνία μας πιο φιλική προς τα άτομα με αναπηρία. Αυτή η ευαισθητοποίηση ξεκινά από τον πυρήνα του προγράμματος τους, καθώς δίνεται η ευκαιρία σε τυφλούς και κωφούς Πορτογάλους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα.


Με τη συμμετοχή επίσης, τριών Τεχνικών Λυκείων στο πρόγραμμα θέλουν να θέσουν και τις τεχνικές τους δεξιότητες στην ενεργό αναζήτηση τεχνολογικών λύσεων που μπορούν να κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, εστιάζοντας κυρίως σε άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο και άτομα με προβλήματα όρασης ή ακοής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δύο σημαντικοί τεχνολογικοί στόχοι έχουν τεθεί από την αρχή. Σε πρώτη φάση, κάθε σχολείο θα σχεδιάσει έναν περίπατο στην πόλη του, φιλικό προς τα άτομα με αναπηρία, παρέχοντας πλοήγηση GPS , αισθητήρια τρισδιάστατα μοντέλα για τυφλούς και βίντεο που υποστηρίζονται στη νοηματική γλώσσα για άτομα με προβλήματα ακοής. Στη συνέχεια, η κάθε ομάδα των σχολείων θα προσπαθήσει να σχεδιάσει μια διαδικτυακή εφαρμογή που θα δίνει την ευκαιρία και στο ευρύ κοινό και στα άτομα με αναπηρία να αξιολογήσουν την προσβασιμότητα αυτής της πόλης για τα άτομα με αναπηρία. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής ευελπιστούμε ότι θα δώσουν ιδέες για βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ατόμων.

Η έναρξη του προγράμματος πραγματοποιήθηκε από τις 14 μέχρι 18 Μαρτίου στην όμορφη σουηδική πόλη Östersund, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί εστίασαν στις κοινωνικές πτυχές του προγράμματος. Από το 1ο Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης συμμετείχαν στη συνάντηση δύο εκπαιδευτικοί και πέντε μαθητές, βιώνοντας μια αξιόλογη, πρωτόγνωρη και εποικοδομητική εμπειρία.