Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Ε - ΑΤΡΙΚΑ

Οι σκέψεις, τα συναισθήματα και το περιβάλλον παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου.
Οι σκέψεις, τα συναισθήματα και το περιβάλλον παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου.

Μοναξιά: Ανάγκη του ανθρώπου ή όχι;

14-03-2017

Η μοναξιά πάντα κέντριζε το ενδιαφέρον των ανθρώπων .Αίσθημα κενού,πικρία, άγχος, πένθος,απομόνωση είναι μερικές μόνο καταστάσεις και γεγονότα στη ζωή του ατόμου που μπορεί να τον οδηγήσουν στη μοναξιά.

Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και χρώματος θα γνωρίσουν έστω και για λίγο και θα βιώσουν τη μοναξιά, άλλοι πιο έντονα και άλλοι λιγότερο. Σημασία έχει όμως η χρονική διάρκεια και ο λόγος που επιλέγει κάποιος να μείνει μόνος του.

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις ανθρώπων που δεν θέλουν να είναι μοναχικοί ωστόσο οι συγκυρίες της ζωής τους τα έφεραν διαφορετικά. Το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο είναι όταν οι άνθρωποι στην ιδέα και μόνο ότι για κάποιο λόγο θα μείνουν μόνοι τους αγχώνονται και δεν μπορούν να το δεχθούν.

Στις περιπτώσεις αυτές μπορούν να εκδηλώσουν μέχρι και κρίσεις πανικού, όταν διαισθανθούν είτε άνδρες είτε γυναίκες ότι θα μείνουν μόνοι τους. Οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό φόβου από ότι οι άνδρες.

Το αίσθημα της μοναξιάς στον άνθρωπο διαμορφώνεται κυρίως από τις σκέψεις και τα συναισθήματα καθώς και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και επηρεάζεται ο άνθρωπος.

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και το διαδίκτυο,καθώς έρευνες του Βρετανικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας έφεραν στην δημοσιότητα στοιχεία τα οποία δείχνουν πως οι νέοι 18-24 βιώνουν μεγαλύτερη μοναξιά από ανθρώπους άνω των 50.

Το στοιχείο όμως εκείνο που αξίζει το ενδιαφέρον και την προσοχή όλων είναι όταν η μοναξιά αρχίζει και έχει μεγάλη διάρκεια και λειτουργεί πλέον ως ένστικτο επιβίωσης. Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε σε αυτή την περίπτωση και πρέπει να δώσουμε έμφαση είναι το πόσο θα διαρκέσει η μοναξιά. Αν η μοναξιά κρατήσει μεγάλο διάστημα τότε ενδεχομένως να αποτελεί ένα πρώτο σημάδι κατάθλιψης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η μοναξιά διαφέρει σε ορισμένες περιπτώσεις. Ένας ηλικιωμένος/η που έχασε το/τη σύντροφό του, σε σχέση με ένα παιδί μοναχικό στο σχολείο που προσπαθεί να δημιουργήσει φιλίες και δεν μπορεί είναι διαφορετικές περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Για αυτό πρέπει να βλέπουμε σε κάθε άνθρωπο αν είναι κατ΄επιλογήν μόνος/η ή αν είναι αποτέλεσμα συγκυριών και περιστάσεων που δημιουργήθηκαν.