Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Μειώθηκαν για φέτος οι καλλιέργειες του σκόρδου στη Ν. Βύσσα.
Μειώθηκαν για φέτος οι καλλιέργειες του σκόρδου στη Ν. Βύσσα.

Ν. Βύσσα: "Φρένο" στα στρέμματα με σκόρδα που σπάρθηκαν εξαιτίας του υψηλού κόστος παραγωγής

23-11-2021

Το υψηλό κόστος παραγωγής δυστυχώς μείωσε τα στρέμματα με σκόρδα που σπάρθηκαν στη Ν. Βύσσα για φέτος.

Λιγότερα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, αναμένεται ότι θα είναι φέτος τα στρέμματα με καλλιέργειες σκόρδου στην περιοχή της Βύσσας, η φύτευση των οποίων ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Η ακριβής εικόνα θα αποτυπωθεί με τις δηλώσεις καλλιέργειας, ωστόσο φαίνεται ότι αρκετοί παραγωγοί «έβαλαν» λιγότερα στρέμματα και κάποιοι άλλοι εγκατέλειψαν τελείως, «τόσο εξαιτίας του κόστους παραγωγής, που ειδικά φέτος ανέβηκε πάρα πολύ όσο και εξαιτίας της γήρανσης του αγροτικού κόσμου της περιοχής, που δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί σε μία τόσο απαιτητική καλλιέργεια», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σκορδοπαραγωγών Βύσσας, Τάσος Γιακμογλίδης.


Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ καλή» την περασμένη εμπορική χρονιά, με τιμές που ξεπέρασαν τα 2 ευρώ/κιλό, πρόσθεσε ωστόσο ότι αρκετοί σκορδοπαραγωγοί είχαν ζημιές από βροχοπτώσεις, που επηρέασαν τις ποσότητες της παραγωγής τους.

Σχολιάζοντας, τέλος, τη διαδικασία αναγνώρισης του σκόρδου Βύσσας ως προϊόν ΠΟΠ, η οποία ξεκίνησε από το 2018, ανέφερε πως «δυστυχώς δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάποια θετική εξέλιξη. «Διαπιστώνουμε ότι είναι πολύ χρονοβόρες αυτές οι διαδικασίες , με φακέλους που εξετάζονται και επανεξετάζονται, με επιτροπές και τεκμηριώσεις», σχολίασε στις δηλώσεις του ο κ. Γιακμογλίδης, υπογραμμίζοντας πως ο συνεταιρισμός επιζητά την αναγνώριση αυτή, «για να αποκτήσει υπεραξία το προϊόν».

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας