Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Νεκρό δελφίνι ξεβράστηκε σε παραλία της Αλεξανδρούπολης

Νεκρό δελφίνι ξεβράστηκε σε παραλία της Αλεξανδρούπολης

11-05-2020

Στις 5/5/2020, ένα «περίεργο» δελφίνι που ξεβράστηκε στην περιοχή της Νέας Χιλής στην Αλεξανδρούπολη, αναρτήθηκε στην ομάδα του προγράμματος της iSea «Σε ξενίζει….. Μοιράσου το μαζί μας!!»

Η iSea αναγνώρισε το «περίεργο» κήτος ως Φώκαινα και επικοινώνησε με το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών, «Αρίων», και την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, μέλη του Εθνικού Δικτύου Εκβρασμών. Αυτοί με την σειρά τους ενημέρωσαν το Λιμενικό για την ακριβή τοποθεσία του νεκρού δελφινιού, με στόχο τη μεταφορά του σε συνεργαζόμενο κτηνίατρο του «Δικτύου Κτηνιάτρων» του ΑΡΙΩΝ στην Αλεξανδρούπολη, για νεκροψία-νεκροτομή. Δείγματα στάλθηκαν στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ με στόχο τη διερέυνηση της αιτία θανάτου.

Η Φώκαινα (Phocoena phocoena) είναι ένα σπάνιο κητώδες που βρίσκεται σε ψυχρά, ήπια έως υποπολικά νερά του Βόρειου ημισφαιρίου και έχει γνωστούς πληθυσμούς στη Μαύρη θάλασσα, την Αζοφική θάλασσα και τη θάλασσα του Μαρμαρά. Ο περιορισμένος πληθυσμός του στη Μαύρη Θάλασσα εκτιμάται στα 10,000-12,000 άτομα και δέχεται ανθρώπινες πιέσεις, όπως η τυχαία σύλληψή τους σε δίχτυα αλιέων, τα λοιμώδη νοσήματα, οι τραυματισμοί από διερχόμενα πλοία, οι εξορύξεις υδρογονανθράκων οι εξορύξεις και άλλα. Ο πληθυσμός του έχει χαρακτηριστεί ως «Κινδυνεύον βάσει της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN). Στη Μεσόγειο η κατανομή του φαίνεται να περιορίζεται στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και συγκεκριμένα στο Θρακικό πέλαγος με πολύ σπάνιες καταγραφές, κυρίως από ζωντανά τραυματισμένα ή νεκρά άτομα, με αποτέλεσμα η παρουσία μόνιμου πληθυσμού να θεωρείται αβέβαιη.

Όπως συμπεραίνουμε από τα παραπάνω, η παρουσία αυτού του ιδιαίτερα χαρισματικού οργανισμού στη θαλάσσια περιοχή μας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός και το είδος χρήζει προστασίας. Είμαστε σε αναμονή των αποτελεσμάτων της νεκροψίας .

Είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση εκβρασμού ζωντανού ή νεκρού θαλάσσιου θηλαστικού να ειδοποιείται άμεσα τον «ΑΡΙΩΝ», την Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ. και το λιμεναρχείο.