Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Σε εξέλιξη τα σχέδια για ανάπτυξη του λιμανιού Αλεξανδρούπολης.
Σε εξέλιξη τα σχέδια για ανάπτυξη του λιμανιού Αλεξανδρούπολης.

Οδική σύνδεση νέου προβλήτα λιμανιού Αλεξανδρούπολης με τη νέα Περιφερειακή οδό (video)

17-05-2024

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και υπέγραψε τη σχετική σύμβαση ύψους 4 εκατ. ευρώ, μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ και τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων.

Στη μικρή τελετή που ακολούθησε, παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του Σχεδίου Ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, με την παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜΑΘ κ. Τοψίδη, του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, βουλευτών του Έβρου, του Διευθ. Συμβούλου του ΟΛΑ και εκπροσώπων χρηστών του λιμανιού.

ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣΤο έργο της οδικής σύνδεσης του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τη νέα Περιφερειακή Οδό προβλέπει την κατασκευή οδικού άξονα μήκους 1.500 μέτρων εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού και εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών του ΟΛΑ Α.Ε., συνολικού ύψους 18,2 εκατ. ευρώ. Τη σύμβαση αξίας 4 εκατ. ευρώ για το έργο της οδικής σύνδεσης υπέγραψαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας ΤΕΚΑΛ, Παναγιώτης Ψαλτάκος.

Η υλοποίησή του έργου θα συμβάλλει στην εκτροπή της εμπορικής κίνησης του λιμένα απευθείας προς την Εγνατία Οδό και τη συνεπακόλουθη κυκλοφορική αποσυμφόρηση της πόλης, καθώς μέχρι σήμερα το αστικό οδικό δίκτυο επιφορτίζεται το σύνολο της κίνησης του λιμένος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασαν επίσης τους βασικούς άξονες του Σχεδίου Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (Business Plan) του λιμένα. Το Business Plan, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την υλοποίηση επενδύσεων για την προμήθεια εξοπλισμού για φορτοεκφορτώσεις, σιτηρά και καλλιέργειες αλλά και επενδύσεις για τη συνολική αναβάθμιση της λιμενικής υποδομής, προκειμένου το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να μπορεί να προσελκύσει ναυτιλιακή κίνηση που τώρα διέρχεται από τον Βόσπορο και να ανταγωνιστεί γειτονικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Επιπλέον, προβλέπεται να εξεταστεί η κατασκευή νέου τερματικού σταθμού πολλαπλών χρήσεων στο ανατολικό μέρος προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετηθεί η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε: «Αυτή η υπογραφή σηματοδοτεί μια ακόμη έμπρακτη δήλωση και απόδειξη της δέσμευσής μας στη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως και στη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος, στο οποίο η νεότερη γενιά θα έχει τη δυνατότητα να εργάζεται, να ζει και να ευημερεί, με ακόμα καλύτερους όρους. Θέλω να ευχαριστήσω το Ταμείο για την πρωτοβουλία που ανέλαβε, σε συνεργασία με την διοίκηση του Οργανισμού, μέσω της οποίας ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα του λιμένος Αλεξανδρούπολης και αναδεικνύεται ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικός του ρόλος, ως διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, δήλωσε: «Το ΤΑΙΠΕΔ, υπό την ιδιότητά του ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων σχεδιάζει και υλοποιεί την επόμενη ημέρα για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Με μια σειρά από επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο νέο Σχέδιο Ανάπτυξης, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πρόκειται να αναβαθμιστεί ουσιαστικά προκειμένου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στον νέο στρατηγικό του ρόλο. Στόχος είναι να αναδειχθεί σε εμπορικό και ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στο περιφερειακό εμπόριο μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η αναθεώρηση του Master Plan και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) τα οποία θα αποτελέσουν ουσιαστικά τον Οδικό Χάρτη για τη μελλοντική ανάπτυξη του ΟΛΑ και στα οποία θα ενσωματωθούν τα έργα που παρουσιάζουμε σήμερα. Το Ταμείο, με τη σημαντική τεχνογνωσία που διαθέτει στην αξιοποίηση και διαχείριση λιμενικών υποδομών, θα συνεχίσει να συνδράμει καταλυτικά στο σχέδιο της Πολιτείας, ώστε τα επόμενα χρόνια τα ελληνικά λιμάνια να αποτελέσουν ισχυρό μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Αλεξανδρούπολη και ολόκληρο τον Έβρο. Με τη συμβολή της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, η οποία έχει αναλάβει να ωριμάσει δύο πολύ σημαντικά έργα για την αναβάθμιση του λιμένα, συνολικού προϋπολογισμού 18,2 εκατ. ευρώ, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετασχηματίζεται δυναμικά. Το έργο της οδικής σύνδεσης του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τη νέα Περιφερειακή Οδό θα αποφέρει ουσιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Συνεχίζουμε να τιμούμε την εμπιστοσύνη της Πολιτείας και με αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και διαφάνεια να υλοποιούμε σύνθετα έργα στρατηγικής σημασίας που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Παρακολουθήστε την live μετάδοση του e-evros.gr από το Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης: