Σήμερα είναι: Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020
greek english turkish
SOHO ALL4U Δερέμπεης μικρό

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

“Οφείλει να απαντήσει ο κ. Ερντογάν γιατί η Τουρκία κρατά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς”

“Οφείλει να απαντήσει ο κ. Ερντογάν γιατί η Τουρκία κρατά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς”

03-04-2018

“Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος”: Αυτά αναγράφονται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση κατά του Ταγίπ Ερντογάν που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, σε απάντηση όσων δήλωσε για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Αναφορικά με τη δήλωση του Τούρκου προέδρου σε συγκέντρωση στην Αντιόχεια, αυτός συνέδεσε κατά κάποιον τρόπο το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, με την κράτηση των δύο Ελλήνων στις φυλακές της Αδριανούπολης. Σχολίασε μάλιστα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι θα τακτοποιήσει το ζήτημα των οκτώ εντός 15 ημερών, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού επισημαίνει πως αν ο Τούρκος πρόεδρος είχε να πει κάτι για την υπόθεση των Τούρκων στρατιωτικών, θα μπορούσε να το πει κατ’ ιδίαν στον Έλληνα πρωθυπουργό ή και δημόσια. Συνεχίζει δε λέγοντας πως ο κ. Ερντογάν “…επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις. Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της”. Κλείνει γνωστοποιώντας πως ανάλογα περιστατικά είχαν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, τον οριστικό τερματισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, χαρακτηρίζοντας τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ως “ πολιτικούς κρατούμενους”. Για το επίμαχο θέμα μίλησε και ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, τονίζοντας ότι “αυτό που έχει σημασία είναι να επιστρέψουν οι δύο Έλληνες χωρίς ανταλλάγματα και συμψηφισμούς”.

Νικήτας Διαμαντόπουλος