Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Αυτό είναι το πρώτο ελληνικό υπερσύγχρονο drone
Αυτό είναι το πρώτο ελληνικό υπερσύγχρονο drone

Οι ερευνητές του ΔΠΘ, του ΑΠΘ & του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δημιούργησαν το πρώτο υπερσύγχρονο ελληνικό drone

30-08-2021

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το τεχνολογικά εξελιγμένο ελληνικό drone (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει την έρευνα που διεξάγουν εδώ και χρόνια τρια πανεπιστήμια της χώρας. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Αρχύτας».

Το ελληνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος – καρπός των προσπαθειών των ερευνητών του ΔΠΘ, του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- θα κατασκευαστεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. «Θα έχει και συστήματα που θα μπορούν να το κάνουν να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα και στη συνέχεια να μπορεί να πετά σαν κανονικό αεροπλάνο», εξήγησε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής στο ΑΠΘ Υάκινθος Κύρος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

«Τα οχήματα σταθερής πτέρυγας έχουν πιο μεγάλη αυτονομία στον αέρα, μπορούν να πετάνε 3 και 4 ώρες και να κάνουν έτσι επιτηρήσεις, πάνω από σημεία ενδιαφέροντος», συνεχίζει ο καθηγητής.

Το εν λόγω drone θα μπορεί να χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, για συντονισμό επιχειρήσεων δασοπυρόσβεσης, για έλεγχο θαλασσίων ζωνών αλλά και για επιτήρηση των συνόρων. «Έχουμε βάλει ως στόχο, σε δύο το πολύ 2,5 χρόνια με το ελάχιστο δυνατό κόστος να βγάλουμε κάτι που θα είναι κάτι πολύ καλό».

Χαρακτηριστικά 

Μήκος: 4 μέτρα
Ταχύτητα απογείωσης: 2,8 μέτρων ανά δευτερόλεπτο
Μέγιστη ταχύτητα: 190 χιλιόμετρα την ώρα
Εμβέλεια: 150 χιλιόμετρα
Αυτονομία: 11 ώρες
Μέγιστο ύψος πτήσης: 2 χιλιόμετρα.