Σήμερα είναι: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020
greek english turkish
JOY ΚΡΟΝΟΣ ΙΚΤΕΟ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ο νεκρός πελαργός που εντοπίστηκε στις Φέρες
Ο νεκρός πελαργός που εντοπίστηκε στις Φέρες

Οι πελαργοί θύματα ηλεκτροπληξίας - Το πρώτο θύμα των καλωδίων στις Φέρες

06-04-2019

Το ημερόβιο μονογαμικό πουλί προσφέρει ένα θαυμάσιο θέαμα για τη ζωή του και την βιολογία του στους κατοίκους της περιοχής των Φερών.

Η ζεστασιά και η φιλοξενία των ντόπιων προσελκύει τα όμορφα πουλιά και αποτελούν πλέον ένα ζωντανό σύμβολο για την ταυτότητα του χωριού. Οι πελαργοί επιστρέφουν στη φωλιά τους κάθε χρόνο την ίδια εποχή και με την εμφάνιση τους σηματοδοτούν τον ερχομό της άνοιξης.

Φέτος ήρθαν και πάλι αρχές Μαρτίου, τους χαρήκαμε και είδαμε να προσπαθούν να φτιάξουν τις φωλιές τους και να μεγαλώσουν τα νεογέννητά τους.

Οι κίνδυνοι για όλα τα μεταναστευτικά είδη όμως είναι πολλοί. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο της ηλεκτροπληξίας αποτελεί μια σημαντική απειλή.

Το πρώτο θύμα των καλωδίων εντοπίστηκε φέτος στις Φέρες και συγκεκριμένα απέναντι από το Ωδείο στην οδό Χ.Τρικούπη, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Φερών Νίκο Γκότση, ο οποιός ανήρτησε την φωτογραφία του σκοτωμένου πουλιού στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Τα πουλιά κινδυνεύουν περισσότερο τη νύχτα, όταν η μειωμένη ορατότητα συνδυάζεται με τη μικρή ευελιξία των μεγαλόσωμων ειδών. Ιδιαίτερα ευάλωτα είδη είναι οι πελαργοί, οι κύκνοι, οι ερωδιοί και πολλά αρπακτικά πτηνά. Οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, εκτός από άμεση θανάτωση, προκαλούν κατακερματισμό και απώλεια σημαντικών βιοτόπων τροφοληψίας της ορνιθοπανίδας.

Γι΄ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να εξαιρεθεί η εγκατάστασή τους από περιοχές στις οποίες μεγάλοι αριθμοί πουλιών πετούν σε χαμηλό ύψος, όπως επίσης και από Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά ή Ζώνες Ειδικής Προστασίας, στις οποίες συναντώνται ιδιαίτερα ευάλωτα είδη.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτό το διάστημα σε αρκετές φωλιές θα υπάρχουν νεοσσοί (ίσως σε κάποιες υπάρχουν ήδη). Οι γονείς Πελαργοί θα συνεχίζουν να φέρνουν υλικό στις φωλιές – τώρα για την προστασία των νεοσσών. Δυστυχώς ο Πελαργός δεν μπορεί να ξεχωρίζει ότι (προστατεύοντας τους νεοσσούς) μπορεί να φέρει μέσα στην φωλιά κάτι πολύ επικίνδυνο. Και μέσα σε αυτά πάντα είναι: διάφοροι σπάγκοι, σακούλες, πλαστικές τσάντες κ.α.

Ειδικά ο κάθε σπάγκος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Αυτό γίνεται διότι ένας νεοσσός – πριν σηκωθεί όρθιος – μπουσουλάει μέσα στην φωλιά για αρκετές μέρες. Αν στη φωλιά υπάρχει σπάγκος το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό, γιατί θα μπλέκεται σιγά σιγά το ένα (η και τα δυο) του πόδι, σφίγγοντας το μέχρι σημείο που το πόδι θα νεκρωθεί (η θα κοπεί) και το μόνο που θα περιμένει τον νεαρό πελαργό θα είναι ο θάνατος (πριν καν θα πετάξει). Και όμως στα χεριά μας είναι να το αποτρέψουμε, γιατί στα χέρια μας είναι να μαζέψουμε όποιον σπάγκο θα βρούμε (και ας μην το είχαμε πετάξει εμείς).

Στα χεριά μας είναι να το μεταδώσουμε σε άλλους (ειδικά στους κατοίκους που ζουν οι Πελαργοί). Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε αρκετούς φρικτούς θανάτους νεαρών πελαργων!