Σήμερα είναι: Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020
greek english turkish
AL FARO SOHO ΙΚΤΕΟ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

«Όχι» στην «Βόρεια Μακεδονία» είπαν οι Αλεξανδρουπολίτες

«Όχι» στην «Βόρεια Μακεδονία» είπαν οι Αλεξανδρουπολίτες

08-07-2018

Ένα βροντερό «όχι» στην ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», είπαν οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης που βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 8 Ιουλίου στην Πλατεία του Φάρου.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 19:30, με τον αριθμό μεγάλων αλλά μικρών πολιτών να αυξάνεται με την ώρα. Το παρόν έδωσαν και Εβρίτες από την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο, ενώ οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 3.500.

Η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε από τον Φάρο και κινήθηκε κυκλικά εντός της πόλης καταλήγοντας πάλι εκεί, με τους διαδηλωτές να περνούν μπροστά από τα κτήρια της Μεραρχίας, της Λέσχης Αξιωματικών και της Δημοτικής Αρχής, διατρανώνοντας το αίτημά τους για ακύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια, και μη ψήφισή της από την ελληνική Βουλή.

Η παραλιακή λεωφόρος Βασιλέως Αλεξάνδρου πλημμύρισε από τραγούδια και συνθήματα με τους διαδηλωτές να εκφράζουν οργισμένοι την κατηγορηματική τους αντίθεση στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία μερίδας πολιτών που αυτό-οργανώθηκαν μέσω διαδικτύου, χωρίς να λαμβάνει την επίσημη στήριξη της δημοτικής αρχής ή κάποιο πολιτικό χρωματισμό.

Στο σημείο εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής εν τη απουσία του Δημάρχου, το παρόν έδωσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Γερακόπουλος ο οποίος μετέφερε στο συγκεντρωμένο πλήθος τους χαιρετισμούς του Βαγγέλη Λαμπάκη επισημαίνοντας ότι η απουσία του οφείλεται σε προσωπικούς λόγους.

Μερίδα πολιτών αποδοκίμασαν τον εκπρόσωπο του Δήμου, ο οποίος προσκάλεσε τους πολίτες στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 11 Ιουλίου στις 19:00 το απόγευμα, όπου με εισήγηση του Δημάρχου, ο οποίος έχει κατηγορηματικά εκφράσει την αντίθεσή του στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία», θα συζητηθεί το εν λόγω ζήτημα.

Στην συγκέντρωση έλαβε μέρος και εκπρόσωπος εκ μέρους του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Ανθίμου, ο οποίος βρίσκεται στην Μύκονο, εκφράζοντας την πλήρη αποδοκιμασία του κλήρου στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Ο ίδιος, ανέγνωσε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου στο οποίο ανέφερε ανάμεσα στα άλλα πως «η Εκκλησία θεωρεί ότι κάθε έκφραση των δικαίων της Μακεδονίας είναι πέρα και έξω από κομματικούς σκοπούς. Η Εκκλησία διατύπωσε τη θέση της στο εξαιρετικά αυτό ευαίσθητο εθνικό θέμα, για την πολύπαθη Μακεδονία». 

Τη θέση αυτή συμμερίστηκε και ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας & Σουφλίου Δαμασκηνού ο οποίος προσευχήθηκε με τους πολίτες, ενώ αργότερα όλοι μαζί ένωσαν τις φωνές τους τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο.

Μαρίνα Κριτού 

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την πορεία

 

MENOYME ΑΣΦΑΛΕΙΣ