Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Ε - ΑΤΡΙΚΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2018: "Μίλα με την ψυχή σου"

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2018: "Μίλα με την ψυχή σου"

09-10-2018

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από την ψυχική ανθεκτικότητα (mental resilience) των νέων προγραμματίζει η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ.) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας (10/10) που φέτος αφιερώνεται στην ψυχική υγεία των νέων σε έναν κόσμο που αλλάζει σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη πραγματικότητα καλεί τους νέους σε μια μεγάλη αναμέτρηση λόγω της πολυπλοκότητας, της έντασης και της ταχύτητας των αλλαγών και των απαιτήσεων που θέτει σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο, δηλώνει η Δέσποινα Κατσούδα, ψυχολόγος- ειδική παιδαγωγός της Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ., «Η διαμόρφωση ταυτότητας, η διάρρηξη των οικογενειακών σχέσεων, η εγκατάλειψη της εστίας, ο ανταγωνισμός των σχολικών επιδόσεων, ο εθισμός στο διαδίκτυο και τα πλασματικά πρότυπα, όπως και το άγχος μιας αβέβαιης επαγγελματικής πορείας είναι καταστάσεις που συχνά δοκιμάζουν την ψυχική ανθεκτικότητα των νέων», συμπληρώνει.

Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας ενημέρωσης της ΕΚΨ &ΨΥ «Μίλα με την ψυχή σου» καταδεικνύει την ανάγκη σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, οι νέοι να μπουν σε έναν εσωτερικό διάλογο και παράλληλα να εκφράσουν ελεύθερα όσα τους απασχολούν λαμβάνοντας σωστή υποστήριξη και καθοδήγηση.

Υλοποιώντας εκπαιδευτικά σεμινάρια σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σχολείων της Αττικής, της Φωκίδας, της Φθιώτιδας και της ευρύτερης περιοχής του Έβρου και της Ροδόπης, η ΕΚΨ & ΨΥ επιδιώκει διαχρονικά να μιλήσει για τη σημασία της ανάπτυξης ενός υγιούς ψυχισμού από την παιδική ηλικία.

Σε μεγάλο ποσοστό, τα προβλήματα ψυχικής υγείας αρχίζουν να εκδηλώνονται από την εφηβική ηλικία-έχοντας καλλιεργηθεί από τα πρώτα χρόνια ζωής-χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει πάντα έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Η έγκαιρη πρόληψη απαιτείται από την παιδική ηλικία καθώς η ψυχική ισορροπία και ανθεκτικότητα δομείται από νωρίς μέσα από ένα σταθερό πλαίσιο που απαρτίζεται από καλές σχέσεις, αποδοχή, επιβράβευση, κατανόηση των δυσκολιών ως μέρος της ζωής και αναζήτηση βοήθειας από το οικείο περιβάλλον ή κάποιον ειδικό, όταν απαιτείται.

Η ψυχική φροντίδα των νέων έχει επίπτωση όχι μόνο σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο καθώς οι υγιείς έφηβοι εξελίσσονται σε υγιείς ενήλικες που μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερες οικογενειακές, φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διαμόρφωση ενός πιο ισορροπημένου κοινωνικού συνόλου.

Η Ε.Κ.Ψ. κ Ψ.Υ. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας συμμετέχει σε σειρά ενημερωτικών δράσεων με θέμα την ψυχική υγείας και ανθεκτικότητα των νέων σε σχολεία και ανοιχτούς χώρους σε Αθήνα, Άμφισσα, Λαμία και Θράκη, όπου αναπτύσσει δράση τα τελευταία 40 χρόνια.

Στην περιοχή της Θράκης θα συμμετάσχει :
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου
• 10:00- 12:00, Περίπτερο Ενημέρωσης, πεζόδρομος Δημαρχείου Αλεξανδρούπολης και
ενημερωτική εκδήλωση στο Δήμο Κομοτηνής, παρέχοντας ενημέρωση γύρω από θέματα ψυχικής υγείας.
Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου
Προβολή ταινίας και συζήτηση στην Κινηματογραφική Λέσχη Φοιτητών Αλεξανδρούπολης.

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ.) είναι επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1986 με τα πρώτα βήματα να καταγράφονται το 1964 από τον καθηγητή Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλο και τους συνεργάτες του. Εμπνευσμένη από το πνεύμα της Κοινωνικής–Κοινοτικής Ψυχιατρικής έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο δραστηριοτήτων καλύπτοντας ένα μεγάλο τμήμα των ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών αναγκών των κατοίκων των περιοχών όπου λειτουργούν δομές της, στους νομούς Αττικής, Φωκίδας και όμορων περιοχών, Φθιώτιδας, Έβρου-Ροδόπης και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης.