Κάτι τρέχει στον Έβρο

Σταυρός επι του λόφου στο Αετοχώρι
Σταυρός επι του λόφου στο Αετοχώρι

Παλαγία - Πόταμος - Αετοχώρι: Τρεις επιτάφιοι μέσα από μοναδικές φωτογραφίες

30-04-2016

Με θρησκευτική κατάνυξη τελέσθηκε χθες Μ.Παρασκεή η Λειτουργία της Αποκαθήλωσης σε Παλαγία (Ιάνα), στον Πόταμο αλλά και το Αετοχώρι.

Τρεις επιτάφιοι μέσα από μοναδικές φωτογραφίες του Κ. Ορδουμποζάνη, θα μας ταξιδέψουν σε τρεις ναούς στους οποίος πλήθος κόσμου, με θλίψη όπως αισθανόμαστε οι περισσότεροι τέτοια μέρα, παρακολούθησε τη μεγάλη αυτή στιγμή όπου το σώμα του Ιησού Χριστού μας μεταφέρθηκε από τον σταυρό στους επιταφίους των Ιερών Ναών.

Η Αποκαθήλωση στη χριστιανική λειτουργική, λέγεται η σκηνή της κατάβασης του σώματος του Ιησού, από το Σταυρό που ακολούθησε μετά τη Σταύρωσή του, προκειμένου στη συνέχεια να ενταφιαστεί.

Η Αποκαθήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Ιωσήφ από την Αριμαθαία και του Νικόδημου, που ήταν σύμφωνα με τις διηγήσεις τον ευαγγελιστών Ιουδαίοι άρχοντες και κρυφοί μαθητές του Χριστού. Ο Ιωσήφ ζήτησε από τον Πιλάτο το σώμα του Ιησού για να το κηδέψει. Ο Πιλάτος του έδωσε την άδεια και στη συνέχεια μαζί με τον Ιωσήφ κατάβσαν το σώμα του Ιησού από το Σταυρό, το τύλιξαν με «σινδόνη καθαρά» και το απόθεσαν στο κενό μνημείο που διατηρούσε υπό την κατοχή του ο Ιωσήφ.

Λίγα λόγια για τη σημασία της Αποκαθήλωσης:

«Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σήν…»

Τη Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται το Θείο Δράμα. Είναι η ημέρα των Παθών του Ιησού. Ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου.

Το μεσημέρι, γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα στο οποίο έχει κεντηθεί η ζωγραφιστεί ο Χριστός νεκρός.

Όταν νυχτώσει, αρχίζει η ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια αγνώστου ποιητή.

Τα πιο γνωστά από αυτά είναι το «Η ζωή εν τάφω…», το «Το αξιον εστί μεγαλύνειν…», το «Αι γενεαί πάσαι…» και το ίσως πιο αγαπημένο όλων «Ω γλυκύ μου ‘Εαρ…».

Η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμη και το λάδι.
Το έθιμο απαγορεύει, επίσης, κάθε εργασία την ημέρα αυτή.

 Φωτ.: Κ. Ορδουμποζάνης (via ko-photography)

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης στο Αετοχώρι Η απόκαθήλωση του σταυρού από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης στο Αετοχώρι Η μεταφορά του σταυρού στο μοναστήρι Αετοχωρίου Θεία λειτουργία στον Πόταμο Η έξοδος του επιτάφιου στον Πόταμο Περιφορά επιτάφιου στον Πόταμο Περιφορά επιτάφιου στον Πόταμο Περιφορά επιτάφιου στην Παλαγία Περιφορά επιτάφιου στην Παλαγία Περιφορά επιτάφιου στην Παλαγία Περιφορά επιτάφιου στην Παλαγία Μεγάλη Παρασκευή