Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του βρέφους με μηνιγγίτιδα - Τι λέει ο ο διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής

Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του βρέφους με μηνιγγίτιδα - Τι λέει ο ο διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής

13-06-2018

"Κρίσιμη, αλλά ελεγχόμενη" χαρακτηρίζει την κατάσταση της υγείας του οκτάμηνου βρέφους από την Κομοτηνή, που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, εδώ και δέκα ημέρες, ο διευθυντής της παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου δρ. Θανάσης Χατζημιχαήλ.

"Αν ένα παιδί δεν φύγει από το νοσοκομείο, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα, γιατί η μηνιγγίτιδα εκτός από θνητότητα, δύναται να προκαλέσει και πολύ σοβαρές βλάβες, όπως για παράδειγμα απώλεια ακοής" λέει ο καθηγητής και συμπληρώνει: "επομένως κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε τη δουλειά μας".

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι το ενδέκατο που καταγράφεται σε όλη την Ελλάδα από την αρχή του έτους και ο αριθμός αυτός δεν κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικός από τους γιατρούς, αλλά για τους ίδιους το πλέον σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωση.

"Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, η άρνηση λήψη τροφής ή η μείωση της ποσότητας, ο λήθαργος, η ευερεθιστότητα και ένας από τους κυριότερους παράγοντες είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς και ειδικά στις μικρές ηλικίες μπορεί να υπάρχουν και σπασμοί.
Αυτό που πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι όταν βλέπουν ότι το παιδί τους δεν είναι καλά, ειδικά αν είναι και βρέφος, να προστρέχουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο γιατί ακόμη και τα λεπτά μπορεί να είναι σημαντικά.

Για παράδειγμα, το εξάνθημα που μερικές φορές παρουσιάζεται σε αυτή τη νόσο, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες όπως απώλεια ακοής, υδροκεφαλίαση και άλλα", υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας Β

Μεταξύ άλλων ο κος Χατζημιχαήλ ενημερώνει ότι η μηνιγγίτιδα Β δεν είναι στις ασθένειες για τις οποίες προβλέπεται υποχρεωτικός εμβολιασμός, επειδή τα έως τώρα καταγραφέντα κρούσματα δεν είναι πολλά. Σε αντίθεση βέβαια με την μηνιγγίτιδα C, που έχει εξαλειφθεί λόγω του μαζικού υποχρεωτικού εμβολιασμού στο παρελθόν, η τύπου Β εξακολουθεί να υπάρχει.

Η μόνη χώρα της Ευρώπης που προβλέπει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τη συγκεκριμένη νόσο είναι η Αγγλία.

"Παρόλα αυτά, το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β είναι προτεινόμενο" λέει ο κος Χατζημιχαήλ και εξηγεί: "αυτό σημαίνει ότι είναι ελεγμένο και εγκεκριμένο και δεν προκαλεί βλάβες, αλλά οι γονείς πρέπει να επωμιστούν το κόστος του εμβολιασμού, που ανέρχεται περίπου στα 100 ευρώ".

Τέλος, ο κος Χατζημιχαήλ διευκρινίζει και το γεγονός ότι "η μηνιγγίτιδα δεν είναι αποκλειστικά παιδική ασθένεια, όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά αφορά όλον τον πληθυσμό".

Πηγή: εφημερίδα Χρόνος