Σήμερα είναι: Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
greek english turkish
ΚΡΟΝΟΣ Δερέμπεης μικρό SOHO

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντόναλντ Τουσκ
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντόναλντ Τουσκ

Πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας στον Ερντογάν: “Επίστρεψε τους Έλληνες στρατιωτικούς”

27-03-2018

Η κράτηση και επιστροφή των δύο στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακή της Αδριανούπολης απασχόλησε για τουλάχιστον 20 λεπτά τη συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και του προέδρου της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, ο κ. Γιούνκερ κάλεσε και δημόσια των κ. Ερντογάν στη συνέντευξη τύπου να επιστρέψει τους δύο άντρες πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα. Εξάλλου, για “προϋπόθεση” έκανε λόγο ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Κομισιόν, διατυπώνοντας εμφατικά την προσήλωση της Ε.Ε. στην ανάγκη ανοιχτού διαύλου διαλόγου με την τουρκική πλευρά.

Από πλευράς του, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παρείχε καμία δέσμευση αναφορικά με το ζήτημα των δύο αντρών, αποφαινόμενος όμως πως θα αφήσει ένα “παράθυρο” για ενδεχόμενη λύση στο μέλλον.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, οι συνδιαλεγόμενοι συζήτησαν γιαΕυρωπαϊκά κονδύλια, συνεκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ, τη δυσφορία για την καταδίκη των τεκταινόμενων στην Αφρίν και το αίτημα για κατάργηση βίζας για τους Τούρκους υπηκόους στην Ε.Ε. Επιπλέον. Η Ευρωπαϊκή ηγεσία έστειλε σαφές μήνυμα στον κ. Ερντογάν πως δε μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Τους απασχόλησε δε ως επί το πλείστον το προσφυγικό ζήτημα, με τόσο τον κ. Ερντογάν όσο και την Ευρωπαϊκή ηγεσία να δίνουν αμοιβαίες δεσμεύσεις περί αλληλουποστήριξης.

Νικήτας Διαμαντόπουλος