Κάτι τρέχει στον Έβρο

Στιγμιότυπο από την μαθητική πορεία στο κάντρο της Αλεξανδρούπολης
Στιγμιότυπο από την μαθητική πορεία στο κάντρο της Αλεξανδρούπολης

"Εθνικιστικές προκλήσεις": ενάντια στις κινητοποιήσεις μαθητών για το Μακεδονικό οι καθηγητές του Έβρου

29-11-2018

«Κύμα» καταλήψεων σαρώνει από το πρωί τον Νομό Έβρου, με την πλειοψηφία των μαθητών να απέχουν από τις σχολικές αίθουσες.

Στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε μαθητική πορεία με τη συμμετοχή παιδιών από όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης, ενώ την ίδια ώρα υπό κατάληψη για το Μακεδονικό τελούσαν το Λύκειο Φερών, το Λύκειο Σουφλίου, το 1ο & 2ο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου και το Λύκειο Ορεστιάδας.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν εκδηλωθεί αντιδράσεις που έκαναν λόγο για υποκινούμενες από ακροδεξιούς πυρήνες δράσεις, ενώ άγνωστοι έγραψαν συνθήματα σε τοίχους σχολείων στην Ορεστιάδα, προτρέποντας τους μαθητές σε κατάληψη, αλλά και στοχοποιώντας καθηγητές και μαθητές που δεν υποστηρίζουν το εν λόγω «εγχείρημα».

Οι εκπαιδευτικοί του Έβρου τάσσονται κατά των εν λόγω κινητοποιήσεων, αναφέροντας ότι κάποιοι «με πρόσχημα το «Μακεδονικό» καπηλεύονται τον αγνό και αυθόρμητο πατριωτισμό της νεολαίας, και επιχειρούν να μετατρέψουν τον ευαίσθητο χώρο των σχολείων σε γήπεδο εθνικισμού και μιλιταρισμού, καλλιεργώντας το διχασμό, το μίσος και τις νεοφασιστικές αντιλήψεις.

Ανακοίνωση κατά των κινητοποιήσεων εξέδωσε και η Ομοασπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, επισημαίνοντας "ότι θα φράξει το δρόμο σε όσους με πρόσχημα το μακεδονικό ζήτημα επιχειρούν να μετατρέψουν τον ευαίσθητο χώρο των σχολείων σε πεδίο εθνικισμού και μιλιταρισμού, καλλιεργώντας το διχασμό, το μίσος, το ρατσισμό και τις νεοφασιστικές αντιλήψεις".

Δείτε τα όσα υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί του Έβρου:

Τις τελευταίες μέρες εκδηλώνονται  καταλήψεις, κυρίως στη βόρειο Ελλάδα, με εθνικιστικά «αιτήματα» («Η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία», "Ελλάς ή τέφρα", «Επανάκτηση Β. Ηπείρου», κ.ά.). Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν δημοσιεύματα και παρεμβάσεις στα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης  από ακροδεξιούς - εθνικιστικούς κύκλους, τα οποία στοχοποιούν μάχιμους δημοκρατικούς εκπαιδευτικούς και παροτρύνουν τους μαθητές σε πανελλαδική ημέρα (29/11) «καταλήψεων» σχολείων με παρόμοια αιτήματα.

Είναι προφανές ότι με πρόσχημα το «Μακεδονικό» καπηλεύονται τον αγνό και αυθόρμητο πατριωτισμό της νεολαίας, και επιχειρούν να μετατρέψουν τον ευαίσθητο χώρο των σχολείων σε γήπεδο εθνικισμού και μιλιταρισμού, καλλιεργώντας το διχασμό, το μίσος και τις νεοφασιστικές αντιλήψεις. Το «Μακεδονικό» γίνεται η κολυμπήθρα για να απαξιωθεί το πολίτευμα της Δημοκρατίας και οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί, και για να αποπροσανατολιστούν οι αγώνες του μαθητικού κινήματος.

Στην ευθεία αυτή πρόκληση πρέπει άμεσα να δοθεί συνολική  απάντηση από το εκπαιδευτικό και μαθητικό κίνημα. Είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις ενέργειες, και στηρίζουμε τους συναδέλφους/ισσες που στοχοποιούνται από εθνικιστικούς και ακροδεξιούς κύκλους. Καλούμε τους συναδέλφους μας αλλά και τους μαθητές να υψώσουν τοίχο απέναντι στην πατριδοκαπηλία, το φασισμό και το ρατσισμό .

Οι διαχρονικές αξίες του εκπαιδευτικού κινήματος ήταν και θα είναι ο αγώνας για μόρφωση, ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και συνεργασία με όλους τους λαούς. 

Η πορεία των μαθητών στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης