Κάτι τρέχει στον Έβρο

"Κοινό Έδαφος": Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων - Το έδαφος ως κοινό αγαθό

"Κοινό Έδαφος": Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων - Το έδαφος ως κοινό αγαθό

16-10-2020

Με το σύνθημα "Καλλιεργούμε, τρέφουμε και προστατεύουμε μαζί" γιορτάζεται σήμερα, 16 Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Στόχος της διεθνούς εκστρατείας είναι να επικοινωνήσει το μήνυμα ότι για να βελτιώσουμε τις ζωές μας με βιώσιμο τρόπο, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας, κατανάλωσης και σπατάλης των τροφίμων. Έτσι, διασφαλίζουμε ότι μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις μελλοντικές μας ανάγκες χωρίς να υποβαθμίσουμε τη βιοποικιλότητα και να εξαντλήσουμε τους φυσικούς πόρους στους οποίους βασιζόμαστε όλοι.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων δεν σηματοδοτεί μόνο την 75η επέτειο του Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και μία εξαιρετική καμπή, καθώς χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τις εκτεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Στο πλαίσιο αυτό, πολίτες, επιστήμονες και κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο αξιολογούν εκ νέου το πώς παράγεται και καταναλώνεται η τροφή μας. Στην εξισωση της αγροτικής παραγωγής μπαίνει πλέον και η υγεία του εδάφους και η προστασία των εδαφικών πόρων, απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διατροφική μας ασφάλεια αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

"Η βιωσιμότητα της γεωργίας μας αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για την ανάκαμψη από την πανδημία. Αυτό απαιτεί διεθνή συνεργασία, αλλά και τοπική δράση, με αλληλεγγύη προς αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Η χώρα μας θα ανακάμψει πιο εύκολα μέσα από ένα αγροδιατροφικό σύστημα που είναι ανθεκτικό στην αστάθεια των αγορών και την κλιματική αλλαγή, που προσφέρει υγιεινή και βιώσιμη διατροφή για όλους, και αξιοπρεπή διαβίωση για τους αγρότες μας και όσους εργάζονται στον διατροφικό κλάδο". Αυτό δηλώνει ο Παύλος Γεωργιάδης, εθνοβιολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος στο Κοινό Έδαφος.