Σήμερα είναι: Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020
greek english turkish
VAMOS SOHO AL FARO

Κάτι τρέχει στον Έβρο

"Όχι" στη "Βόρεια Μακεδονία" λέει ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ

"Όχι" στη "Βόρεια Μακεδονία" λέει ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ

23-01-2019

Την κατηγορηματική του αντίθεση στην Συμφωνία των Πρεσπών και την ονομασία "Βόρεια Μακεδονία", εκφράζει ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ.

Ο Χρήστος Μέτιος επισημαίνει ότι ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως με τη συγκεκριμένη συμφωνία, αναγνωρίζονται μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο θα δημιουργήσει μόνο προβλήματα.

Διαβάστε τη δήλωση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ:

«Θέλω να εκφράσω με τον πιο σαφή τρόπο την αντίθεσή μου στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δυστυχώς, σε αυτό το σοβαρό ζήτημα η κυβέρνηση ενήργησε χωρίς να λάβει υπόψη τις εθνικές ευαισθησίες και τις ανησυχίες των πολιτών.

Κυρίως με προβληματίζει το γεγονός ότι με τη συμφωνία αναγνωρίζονται “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα, κάτι που καθιστά άνευ νοήματος τον γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της γειτονικής χώρας.

Συνεπώς, θεωρώ ότι η συμφωνία αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα.

Εμείς επιθυμούμε μια συμφωνία στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης, που θα σέβεται την ιστορία της ευρύτερης περιοχής και θα αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Επιθυμούμε τη φιλία με τους βόρειους γείτονές μας.

Θέλουμε οι περιοχές της βόρειας Ελλάδας, και ιδιαίτερα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από όριο και ανάχωμα απέναντι σε κινδύνους που ήταν για δεκαετίες, να γίνουν πεδίο διασυνοριακής συνεργασίας και ανάπτυξης.

Αυτό όμως μπορούμε να το πετύχουμε μόνο όταν είμαστε ξεκάθαροι και δεν υπάρχουν σκιές και ασάφειες στις μεταξύ μας σχέσεις».