Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την χθεσινή συγκέντρωση στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την χθεσινή συγκέντρωση στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης

"Στις πρόβες πολέμου τους δεν θα είμαστε κομπάρσοι" φώναξαν εχθές Σωματεία στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης

03-03-2021

Συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και μαζικές εξορμήσεις πραγματοποίησαν χτες σε πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής, ενάντια στη μετατροπή του τόπου τους σε ορμητήριο πολέμου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στην Αλεξανδρούπολη, τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν εργατικά σωματεία, η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης και ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος της ΟΓΕ), την κεντρική ομιλία έκανε η Ματούλα Γκιδίκα, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δημήτρης Γιαννούδης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», και ο Γιάννης Χιώνης, γραμματέας του Σωματείου «Η Ενότητα» και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εβρου.

Η Μ. Γκιδίκα τόνισε μεταξύ άλλων ότι με τις κινητοποιήσεις δίνεται μια πρώτη απάντηση στις πρωτεύουσες των νομών της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, προσθέτοντας πως η δραστηριότητα αυτή θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Σχολίασε πως δημιουργεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης «μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων και επιδιώξεων, με την επικίνδυνη αυτή εμπλοκή της Αλεξανδρούπολης και όλης της περιοχής», καθώς μάλιστα ο λαός της περιοχής μετατρέπεται σε στόχο σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη με τη Ρωσία, με οποιονδήποτε δηλώνει εχθρός του ΝΑΤΟ ή τον θεωρεί εχθρό του το ΝΑΤΟ.

«Τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα δεν πρέπει να αποτελέσουν καθημερινούς συνοδοιπόρους στη βόλτα μας», είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως οι «μισθοφόροι επαγγελματίες φονιάδες» είναι ανεπιθύμητοι και πως «τα "πάνε - έλα" των μεταγωγικών τους δεν πρέπει να εννοηθούν ως αναβάθμιση για το λιμάνι μας. Η μόνη "αναβάθμιση" που σηματοδοτούν είναι η "αναβάθμιση" της περιοχής μας σε πιθανό στόχο».

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να ανεχτεί οι θύτες να κυκλοφορούν ανενόχλητοι και τα θύματά τους, οι πρόσφυγες και μετανάστες, να είναι στη φυλακή, και ότι γι' αυτό θα πρέπει να συνδέσει την πάλη του με το «όχι» στη δημιουργία φυλακής μεταναστών και προσφύγων στην Ορεστιάδα και σε όλη την Ελλάδα.

Ο Δ. Γιαννούδης με τη σειρά του ανέφερε ότι οι μόνοι που χαίρονται από τη μετατροπή του λιμανιού σε πολεμική βάση είναι «οι διευθυντάδες και τα μεγαλοστελέχη του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, η αμερικάνικη πρεσβεία και οι μεγαλοεπενδυτές, για τις μπίζνες που έρχονται», προσθέτοντας πως «τα ψίχουλα που θα πετάξουν στο λαό της πόλης μας πριν φύγουν» δεν θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και ζωής των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, «γιατί τα ψίχουλά τους έχουν ανθρώπινο αίμα».