Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Φωτογραφία: Γιώργος Σιαλάκης
Φωτογραφία: Γιώργος Σιαλάκης

Σήμερα οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς φορούν τη Θρακιώτικη φορεσιά

14-05-2020

Ευ ζώνος, δηλαδή καλά ζωσμένος. Η λέξη έχει τη ρίζα της στα ομηρικά έπη· έτσι μνημονεύονται οι πολύ ψηλοί και καλά ζωσμένοι πολεμιστές που έφεραν ελαφρύ οπλισμό και είχαν άριστη σωματική διάπλαση και ευρωστία.

Οι Εύζωνες ανήκουν στην Προεδρική Φρουρά, ακοίμητοι φρουροί, μεταξύ άλλων, του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.

Σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς ντύθηκαν με θρακιώτικη φορεσιά!

Να θυμίσουμε πως η παρουσίαση και ένταξη της Ενδυμασίας της Θράκης, στο Αρχείο των Εθνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών της Προεδρικής Φρουράς έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσία της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας και όλης της Θρησκευτικής και Πολιτικής ηγεσίας της Θράκης καθώς και των θρακιώτικων Ομοσπονδιών της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Έχουν κατασκευαστεί συνολικά έξι φορεσιές τις οποίες οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς θα φορούν κατά τις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού και των Ελευθερίων της Θράκης. 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Ένας γνήσιος Εβρίτης τιμά την Θρακιώτικη φορεσιά ως Εύζωνας σήμερα στην Αθήνα. Ο Κορνήλιος Χατζοπουλος από τον Έβρο και πιο συγκεκριμένα από την #Ορεστιάδα, στέκει περήφανος φρουρός μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη σήμερα 14η Μαϊου 2020. Γεννημένος το 1999, ο Κορνήλιος ήθελε από μικρός να φορέσει τη στολή του Εύζωνα και τα κατάφερε. Μας έκανες περήφανους Κορνήλιε! #eevros #evros #eevrosgr #evroschamber #alexpolis #orestiada #orestiada #didymoteicho #didymoteichon #feres #alexandroupolis #alexpoli #alexandroupoli #thrace #thraki #photography #photooftheday #loveeevros #soufli #samothraki #souflion #100years

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Web portal for Evros, Greece (@eevrosgr) στις14 Μάι, 2020 στις 3:49 πμ PDT