Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Ένας σπάνιος συνδυασμός φαινομένων θα κάνει το φεγγάρι να φαίνεται κόκκινο
Ένας σπάνιος συνδυασμός φαινομένων θα κάνει το φεγγάρι να φαίνεται κόκκινο

Σπάνιο φαινόμενο της Πανσελήνου ορατό τα ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου.

21-09-2015

Ένα εξαιρετικά σπάνιο αστρολογικό φαινόμενο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου. Στο βραδινό ουρανό θα δούμε να συμβαίνουν ταυτόχρονα δύο φαινόμενα, και συγκεκριμένα η λεγόμενη Υπερπανσέληνος σε συνδυασμό με μια ολική έκλειψη Σελήνης. 

Το αποτέλεσμα θα είναι κατά τη διάρκεια της έκλειψης το φεγγάρι να φαίνεται κόκκινο, κι επειδή το σημείο της τροχιάς της Πανσελήνου εκείνο το βράδυ γύρω απ’ τη Γη είναι το κοντινότερο όλου του χρόνου, θα φαίνεται 15% περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες εμφανίσεις της. 

Οι κάτοικοι των ΗΠΑ θα δουν το φαινόμενο το βράδυ της 27ης Σεπτεμβρίου, ενώ οι κάτοικοι της Ευρώπης ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου. Οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης θα απολαύσουν τη Πανσέληνο από τις 03:12 έως και 06:30.

Συγκεκριμένα, οι φάσεις της Πανσελήνου στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με το site της NASA, θα είναι οι εξής:

Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 03:12
Έναρξη μερικής έκλειψης: 04:07
Έναρξη ολικότητας: 05:11
Μέγιστο έκλειψης: 05:47
Τέλος ολικότητας: 06:23
 
Το φαινόμενο συμβαίνει ελάχιστες φορές μέσα σε ένα αιώνα, συγκεκριμένα στον 20ο μόλις 5. Η επόμενη φορά που θα ξανασυμβεί είναι το 2033, οπότε αν το χάσετε, μη στεναχωρηθείτε: θα έχετε την ευκαιρία να το ξαναδείτε περιμένοντας μόλις 18 χρόνια!