Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Η διακρατική συμφωνία που ήταν σε ισχύ για 60 χρόνια και είχε χαρακτήρα «πολεμικής αποζημίωσης» της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα, εκπνέει στις 9 Ιουλίου 2024.
Η διακρατική συμφωνία που ήταν σε ισχύ για 60 χρόνια και είχε χαρακτήρα «πολεμικής αποζημίωσης» της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα, εκπνέει στις 9 Ιουλίου 2024.

Στον "αέρα" η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας για τη διαχείριση υδάτων του ποταμού Άρδα

20-03-2024

Για αρνητική εξέλιξη και εμπλοκή αναφορικά με τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας- Βουλγαρίας για τη διοχέτευση υδάτων του ποταμού Άρδα από τα βουλγαρικά φράγματα προς τη χώρας μας κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Ενότητα" Μαργαριτίδης Γιάννης.

Να σημειωθεί ότι η διακρατική συμφωνία που ήταν σε ισχύ για 60 χρόνια και είχε χαρακτήρα «πολεμικής αποζημίωσης»της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα, εκπνέει στις 9 Ιουλίου 2024.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του προέδρου αναφέρει "Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΓΟΕΒ, με πρόσκληση του Περιφερειάρχη και παρουσία των μελών των ΔΣ των ΤΟΕΒ της περιοχής, ενημερωθήκαμε για την αρνητική εξέλιξη όσον αφορά την ανανέωση της συμφωνίας με τους Βουλγαρία, τα προβλήματα και την εμπλοκή που φαίνεται να υπάρχει, αλλά και τον κίνδυνο να αλλάξει προς το χειρότερο το καθεστώς άρδευσης που ίσχυε μέχρι τώρα.

Με αυτήν την συμφωνία, η γειτονική χώρα διοχέτευε 186 κ. εκ. νερό ετησίως στην ελληνική πλευρά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να αρδεύονται άμεσα 202.000 στρέμματα του βόρειου Έβρου και έμμεσα άλλες 80-100.000 στρέμματα της ίδιας περιοχής, αλλά και χιλιάδες ακόμη στρέμματα στον υπόλοιπο νομό.

ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ

Εδώ και σχεδόν 10 χρόνια οι Αγροτικοί Σύλλογοι στον Νομό καθώς και οι υπηρεσίες στον ΓΟΕΒ προειδοποιούσαν για το γεγονός πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να μην φτάσουμε στην τελευταία στιγμή χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει με την άρδευση των χωραφιών μας.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η κυβέρνηση μας άφησε ξεκρέμαστους. Σαν να μην έφτανε το γεγονός πως δεν έχουμε πληρωθεί τις συνδεδεμένες, απόρροια της ΚΑΠ που μας εξαθλιώνει και μας πετά έξω από την γη μας, τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα που παράγουμε, την ακρίβεια που μας τρώει το εισόδημα αλλά και το χαράτσι στο ρεύμα στα ΤΟΕΒ που καλούμαστε να πληρώσουμε, δεν ξέρουμε τώρα και αν θα μπορούμε να ποτίσουμε τα χωράφια μας."

Απαιτούμε να λυθεί το θέμα και να διασφαλιστεί η άρδευση των χωραφιών μας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ενότητα


Μαργαριτίδης Γιάννης