Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Μια εικόνα 1000 λέξεις. (πηγή φωτογραφίας Ανδρέας Αθανασιάδης)
Μια εικόνα 1000 λέξεις. (πηγή φωτογραφίας Ανδρέας Αθανασιάδης)

Συγκινητική εικόνα: Τα πουλιά του δάσους της Δαδιάς επέστρεψαν στο σπίτι τους

29-07-2022

Έσβησε έπειτα από επτά ημέρες, η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου αφού κατέκαψε περί τα 35.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.

Ενθαρρυντικά για τη διατήρηση της αποικίας των μαυρόγυπων στη Δαδιά είναι τα δεδομένα που μεταφέρουν οι ψηφιακοί πομποί που τους έχουν τοποθετηθεί, καθώς οι περισσότεροι επέστρεψαν στις φωλιές για να φροντίσουν τα μικρά τους.

Από εχθές μια συγκινητική εικόνα που αποτύπωσε στον φακό του ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης Ανδρέας Αθανασιάδης κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Τα πουλιά του δάσους της Δαδιάς επέστρεψαν στο σπίτι τους και συγκεντρωμένα σε ένα σήμειο κοιτάνε την καμένη γη. Συγκίνηση και αισιοδοξία. Αυτά είναι τα συναισθήματα που μας κατέκλυσαν όταν αντικρύσαμε την φωτογραφία του κ. Αθανασιάδη.

Παράλληλα να αναφερθεί ότι σε προληπτική απομάκρυνση δύο νεοσσών του σπάνιου είδους Ασπροπάρη από τη φωλιά τους στο δάσος της Δαδιάς, προχώρησε χθες η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση του WWF Ελλάς, η οποία είναι εταίρος στο πρόγραμμα LIFE16 με σκοπό τη διατήρηση του απειλούμενου αυτού είδους.

Οι νεοσσοί δακτυλιώθηκαν και φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις της Μονάδας και η διαδικασία για την επανένταξή τους θα επιταχυνθεί μετά την κήρυξη του τέλους της φωτιάς από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς έκανε σχετική δήλωση:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους της Μονάδας Διαχείρισης της Δαδιάς, τους επιστήμονες της WWF αλλά και όλους τους εθελοντές, τους υλοτόμους και τους δασεργάτες του Έβρου που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να προστατεύσουμε τον πολύτιμο θησαυρό βιοποικιλότητας του προστατευόμενου δάσους της Δαδιάς. Στην περιοχή έχει ήδη εγκατασταθεί σταθμός πρώτων βοηθειών της άγριας πανίδας από την «ΑΝΙΜΑ», τον «ΑΡΙΩΝ», την Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ, τη «Δράση για 'Αγρια Ζωή» και εθελοντές κτηνιάτρους. Αμέσως μόλις η Πυροσβεστική Υπηρεσία το επιτρέψει, ομάδες εθελοντών και κτηνιάτρων θα σαρώσουν το δάσος για να παρασχεθεί βοήθεια σε τυχόν τραυματισμένα ζώα. Η Α1 ζώνη, δηλαδή ο σκληρός πυρήνας του δάσους με τις αποικίες του Μαυρόγυπα, δεν έχει πληγεί από την πυρκαγιά.»

Σ.Κ