Κάτι τρέχει στον Έβρο

Αυτός είναι ο Τούρκος υπάλληλος που πέρασε με το όχημα του Δήμου Αδριανούπολης τα σύνορα.
Αυτός είναι ο Τούρκος υπάλληλος που πέρασε με το όχημα του Δήμου Αδριανούπολης τα σύνορα.

Συνελήφθη Τούρκος που πέρασε παράνομα τα σύνορα στις Καστανιές

02-05-2018

Νεότερη ενημέρωση 14:00

Ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ επιβλήθηκε στον 38χρονο Τούρκο που συνελήφθη χθες με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα. Αποφασίστηκε επίσης η δήμευση του εκσκαφέα με τον οποίο παραβίασε τα ελληνικά σύνορα, ενώ αυτή την ώρα δρομολογείται η διαδικασία διοικητικής απέλασης.

Κατά την απολογία του ο Τούρκος υποστήριξε ότι βρισκόταν στο σημείο, κοντά στο φυλάκιο και εκτελούσε εργασίες για τοποθέτηση αγωγών ύδρευσης ενώ αποδίδει το πέρασμα της οριογραμμής των συνόρων σε δικό του λάθος, καθώς, όπως είπε, βρέθηκε για πρώτη φορά εκεί και δεν γνώριζε το χώρο.

Ισχυρίστηκε επίσης δεν άκουσε και δεν κατάλαβε τις επισημάνσεις που του έγιναν από τους Έλληνες στρατιωτικούς επειδή ήταν πάνω στο όχημά του.

Αφού μπήκε και βγήκε μέσα στα ελληνικά σύνορα τρεις φορές, συνελήφθη με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα.


Νεότερη ενημέρωση 03/04/2018, 9:45

Ο οδηγός του γεωργικού μηχανήματος κατευθύνονταν προς την Ελληνική πλευρά, του έκαναν σήμα να σταματήσει, αρχικά οι Τούρκοι στρατιωτικοί και έπειτα οι Έλληνες, αλλά εκείνος συνέχισε και πέρασε από το  τελωνείο.

Ο Τούρκος σταμάτησε το μηχάνημα λίγα μέτρα πριν το Ελληνικό φυλάκιο. Σ’ αυτό το σημείο έγινε και η σύλληψη του.

Πρόκειται για εργάτη του δήμου Αδριανούπολης που εκτελούσε εργασίες με σκαπτικό μηχάνημα στο συνοριακό σημείο του τελωνείου Παζάρ Κιουλέ σε έργο που γίνεται εκεί.
 
Το συμβάν σημειώθηκε περίπου στις 17:30 μ.μ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, "Ο Τούρκος δημοτικός εργάτης κρατήθηκε από Έλληνες στρατιώτες την Τετάρτη στην προστατευτική ζώνη, που χωρίζει  τις δύο χώρες, για τυχαία διέλευση στην ελληνική πλευρά, ενώ έκανε ελιγμούς με έναν εκσκαφέα, για εκτέλεση εργασιών του αγωγού ύδρευσης. Ο χειριστής του εκσκαφέα εργαζόταν στην τελωνειακή ζώνη όταν πέρασε τυχαία στο ελληνικό έδαφος. Ο Μούσα Αλερίκ, κρατήθηκε από Έλληνες στρατιώτες για παραβίαση, ενώ ο εκσκαφέας κρατήθηκε στην Πύλη Καστανιές. Ο δήμαρχος Αδριανούπολης Recep Gürkan δήλωσε ότι ο Αλερίκ μεταφέρθηκε στην ελληνική συνοριακή πόλη της Ορεστιάδας και γίνονται οι απαραίτητες επαφές με τις ελληνικές αρχές για να φέρουν τον εργαζόμενο πίσω".

Ο άντρας κρατείται στην Ορεστιάδα. 


Ο συλληφθείς είναι σαραντάχρονος άντρας, τουρκικής υπηκοότητας, και πέρασε σήμερα στις 16:00 παράνομα τα σύνορα στις Καστανιές, οδηγώντας μια μπουλντόζα JCB.  

Αν και τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν ως αυτός είναι στρατιωτικός, αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, καθώς ο άντρας είχε πάνω του πολιτική ταυτότητα. Πιθανολογείται λοιπόν ο άντρας να δούλευε πλησίον της περιοχής, πριν αποπροσανατολιστεί και βρεθεί στο τελωνείο. Δεν είναι ακόμη σίγουρο αν ήταν αγρότης.

Να σημειωθεί πως αυτός δεν έφερε αντίσταση κατά την ακινητοποίησή του από τους σκοπούς, οι οποίοι και τον παρέδωσαν στις αστυνομικές αρχές.

Το συμβάν έλαβε χώρα εξαιρετικά κοντά στην περιοχή όπου είχαν συλληφθεί από τουρκική περίπολο οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης την 1η Μαρτίου, και οι οποίοι κρατούνται ακόμη στις φυλακές Αδριανούπολης.

Θα υπάρξει νεώτερη ενημέρωση για οποιοδήποτε στοιχείο προκύψει.

Νικήτας Διαμαντόπουλος