Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Τελωνείο Κήπων: Με "ευφυές" πρόγραμμα η ΕΛ.ΑΣ ελέγχει τα διαβατήρια.

Τελωνείο Κήπων: Με "ευφυές" πρόγραμμα η ΕΛ.ΑΣ ελέγχει τα διαβατήρια.

19-06-2015

Σε πιλοτικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση της ασφάλειας των διαβατηριακών ελέγχων στα σύνορα, το οποίο οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ονομασία "Ευφυή Σύνορα (Smart Borders)", συμμετέχει η Ελληνική Αστυνομία από τον περασμένο Απρίλιο.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμα 11 κράτη-μέλη (Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία).

Σύμφωνα με ενημέρωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαβατηριακούς και βιομετρικούς ελέγχους με ειδικές μεθόδους, που αποσκοπούν στην καλύτερη διαχείρηση και την αναβάθμιση της ασφάλειας των ελέγχων σε υπηκόους χωρών εκτός Σένγκεν, καθώς και στο να διαπιστωθεί στην πράξη η αποτελεσματικότητα δύο επιμέρους συστημάτων ελέγχου και συγκεκριμένα του Προγράμματος Καταχωρισμένων Ταξιδιωτών (Registered Traveler Program-RTP) και του Συστήματος Εισόδου-Εξόδου (Entry-Exit System-EES).

Πιο αναλυτικά, το Πρόγραμμα Καταχωρισμένων Ταξιδιωτών αφορά στην απλούστευση των συνοριακών ελέγχων για πολίτες τρίτων χωρών εκτός Σένγκεν που έχουν υποβληθεί σε προέλεγχο για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, ενώ το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου θα παρέχει κυρίως πληροφόρηση σε όλα τα Κρράη- Μέλη για τους υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν παραβιάσει τον νόμιμο χρόνο παραμονής.

Σε αυτή τη φάση, το πιλοτικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στα συμμετέχοντα Κράτη - Μέλη από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο, και διεξάγονται 13 διακριτά σενάρια, σε 17 συνοριακά σημεία (χερσαία, εναέρια και θαλάσσια).

Η χώρα μας συμμετέχει με ελέγχους, χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονο φορητό εξοπλισμό, σε δύο συνοριακά σημεία και συγκεκριμένα στους Κήπους Έβρου από την 17η Απριλίου και στο λιμάνι του Πειραιά από την 5η Μαΐου 2015. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκλήρωθεί στο τέλος Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας διενεργεί λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, λήψη εικόνας προσώπου, λήψη εικόνας ίριδας και ανάγνωση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Απο την ΕΛ.ΑΣ διευκρινίζεται οτι οι αλλοδαποί συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα και δεν αποθηκεύονται προσωπικά δεδομένα. Η διαδικασία διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα και συλλέγονται μόνο στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον απαιτούμενο χρόνο, την ποιότητα των ληφθέντων στοιχείων, καθώς και δημογραφικά στοιχεία (π.χ. υπηκοότητα, φύλο, ηλικία).

Τα ανώνυμα συγκεντρωτικά στοιχεία, αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρτιση της τελικής αναφοράς αποτελεσμάτων τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Δείτε σχετικό video: