Κάτι τρέχει στον Έβρο

Την ανέγερση μνημείου για τους πεσόντες μουσουλμάνους Έλληνες στο αλβανικό μέτωπο ζητούν 3 βουλευτές

Την ανέγερση μνημείου για τους πεσόντες μουσουλμάνους Έλληνες στο αλβανικό μέτωπο ζητούν 3 βουλευτές

25-01-2020

Τρεις βουλευτές που προέρχονται από τη μειονότητα της δυτικής Θράκης, Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπης), Μπουρχάν Μπουράν (Ξάνθης), Χουσεΐν Ζεϊμπεκ (Ξάνθης), ζητούν με κοινή επιστολή τους την απόδοση τιμών  από την Πολιτεία προς τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης που έπεσαν μαχόμενοι στο αλβανικό μέτωπο κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41.

"Στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο του 1940-41 στα βουνά της Αλβανίας πήραν μέρος με αυταπάρνηση, επιτελώντας το πατριωτικό τους καθήκον εκατοντάδες συμπολίτες μας μέλη της Μειονότητας της Δυτ. Θράκης που κατάγονταν από τους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης. Μεταξύ των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, μελών της Μειονότητας της Δυτ. Θράκης, έχει πιστοποιηθεί από τα επίσημα έγγραφα και αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ότι υπήρξαν δεκάδες νεκροί στα πεδία των μαχών, και οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς εντός Αλβανικού εδάφους. Θα αποτελούσε συνεπώς έναν ελάχιστο φόρο τιμής και αναγνώρισης του αγώνα και της θυσίας τους υπέρ της Πατρίδας, η ανέγερση ενός μνημείου στον χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Αλβανικό κράτος για τους Έλληνες νεκρούς του μετώπου, και για τους συμπολίτες μας που έπεσαν εκεί και ήταν μέλη της Μειονότητας της Θράκης. Η ανέγερση ενός μνημείου εις μνήμην των μελών της Μειονότητας, θα αποτελέσει ένα βήμα μείζονος σημασίας", αναφέρουν μεταξύ άλλων στην κοινή τους επιστολή οι βουλευτές.

«Η συμπλήρωση 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Δυτ. Θράκης στον εθνικό κορμό αποτελεί άλλωστε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τιμηθούν οι Μειονοτικοί πολίτες της που συμμετείχαν με κάθε τρόπο στον διάβα αυτού του αιώνα στα δρώμενα του τόπου τους και της Ελλάδας, χωρίς διαχωρισμούς από τους υπόλοιπους συμπολίτες τους», επισημαίνουν.

Η κοινή επιστολή των τριών βουλευτών: