Σήμερα είναι: Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020
greek english turkish
JOY SOHO ALL4U

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Την φιλοξενία των ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη στην Ορεστιάδα ζητά ο "Διγενής"

Την φιλοξενία των ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη στην Ορεστιάδα ζητά ο "Διγενής"

10-01-2018

Την πρόθεση του Συλλόγου Ποντίων Β. Έβρου «Ο Διγενής» να φιλοξενήσει στο προσεχές διάστημα στην πόλη της Ορεστιάδας τα ιερά λείψανα του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη μετέφερε ο πρόεδρος του Κωνσταντίνος Καλτσίδης στον μητροπολίτη Δράμας Παύλο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε τις ημέρες των εορτών, και συγκεκριμένα την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο μητροπολίτης ενημερώθηκε και για θέματα που απασχολούν τον ποντιακό ελληνισμό.

Η ανέγερση μνημείου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αλλά και οι ενέργειες του Συλλόγου προκειμένου να κατασκευαστεί ιδιόκτητο κτήριο που θα στεγάσει τις δράσεις του απασχόλησαν τη συζήτηση μεταξύ προέδρου και μητροπολίτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, ο μητροπολίτης Δράμας δήλωσε ότι θα είναι δίπλα στους Πόντιους Έβρου στηρίζοντάς τους όπως μπορεί και με όσες δυνάμεις διαθέτει.

Από τους νεοφανείς αγίους της Ορθοδοξίας.

Κυνηγήθηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς αλλά και από τους Βούλγαρους κατακτητές. Γλίτωσε δύο φορές την εκτέλεση, από θαύμα. 

Ο όσιος Γεώργιος Καρσλίδης ο Oμολογητής γεννήθηκε το 1901 στην Αργυρούπολη του Πόντου και σύμφωνα με το pontos-news ορφάνεψε μικρός, έγινε δόκιμος μοναχός στα 9 του χρόνια και στις 20 Ιουλίου 1919 εκάρη μοναχός. Μετέβη τότε στη Γεωργία για να γλιτώσει από τους διωγμούς των Τούρκων, αλλά κυνηγήθηκε εκεί από το κομμουνιστικό καθεστώς, συνελήφθη, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε για την πίστη του σε θάνατο, ως «εχθρός του λαού».

Από θαύμα απέφυγε την εκτέλεση, μαζί με άλλους κληρικούς. Όλοι ενδεδυμένοι με λευκούς χιτώνες οδηγήθηκαν στον τόπο της εκτέλεσης, κοντά σ’ έναν γκρεμό. Οι δήμιοι πυροβόλησαν πολλές φορές εναντίον όλων των καταδίκων και μία σφαίρα χτύπησε στην εικόνα της Παναγίας που έφερε στο εγκόλπιό του ο γέρων μοναχός και εξοστρακίστηκε. Μια δεύτερη σφαίρα πέρασε κοντά από τον αυχένα του και τον τραυμάτισε ελαφρώς, ενώ μια τρίτη τον χτύπησε ελαφρά στο πόδι. Οι δήμιοι φοβήθηκαν και τον άφησαν ελεύθερο, σύμφωνα με το έθιμο «ως δεξάμενος τρεις σφαίρες και μη θανών».

Στις 8/9/1925 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και μετά από ολιγόχρονο παραμονή στη Ρωσία διέφυγε το 1930 στην Ελλάδα κι εγκαταστάθηκε στο χωριό Σίψα (σημ. Ταξιάρχες) Δράμας για να συνεχίσει τον λιτό θρησκευτικό βίο του. Το 1939 ανοικοδόμησε την Ιερά Μονή της Αναλήψεως του Σωτήρος, στην οποίο κατέφθαναν προσκυνητές από τη Μακεδονία και τη Θράκη. Το 1941 καταδικάστηκε και πάλι σε θάνατο, αυτή τη φορά από τους Βούλγαρους κατακτητές, επειδή προστάτευε το ποίμνιό του, αλλά και πάλι σώθηκε από θαύμα και δεν εκτελέστηκε.

Συνέχισε τον έντιμο θρησκευτικό βίο του και αποδήμησε εις Κύριον στις 4 Νοεμβρίου 1959, σε ηλικία 58 ετών. Τη στιγμή που παρέδιδε το πνεύμα του, εστράφη ως ικέτης στην εικόνα της Παναγίας και είπε: «Της ευσπλαχνίας την Πύλην άνοιξον, ευλογημένη Θεοτόκε».

Τα λείψανα του οσίου Γεωργίου, του προστάτη των Δραμινών, και καύχημα όλων των Ποντίων, πανηγυρικά ανεκομίσθησαν στις 9/2/2006 από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο (Αποστολίδη) και τοποθετήθηκαν στο Καθολικό της Μονής.

H αγιοκατάταξή του έγινε το 2008 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στη Δράμα.