Σήμερα είναι: Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020
greek english turkish
ΙΚΤΕΟ ALL4U ΚΡΟΝΟΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Στιγμιότυπο από το δικαστικό μέγαρο Ανδριανούπολης
Στιγμιότυπο από το δικαστικό μέγαρο Ανδριανούπολης

Τι γίνεται με τα στελέχη του ελληνικού στρατού που συνελήφθησαν από Τούρκους

05-03-2018

Ενημέρωση Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

(16:00)

Κρατούμενοι στην Αδριανούπολη θα παραμείνουν οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί μέχρι να γίνει η δίκη τους, αφού το δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει την έφεση που κατέθεσαν οι δικηγόροι τους ζητώντας την αποφυλάκιση τους μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη.

Να σημειωθεί πως η ελληνική πλευρά ζητούσε να αναγνωριστεί ως προσωρινή κατοικία των δύο το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη κι έτσι να βγουν από τις Φυλακές Αδριανούπολης, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, κάτι που όμως δεν έγινε αποδεκτό.

(14:00)

Οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, εξερχόμενοι του δικαστηρίου δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας όπως μεταδίδει το CNN Greece.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης δηλώνει πως οι γονείς των κατηγορουμένων κρατούν ψύχραιμη στάση ειδικά αφότου συναντήθηκαν με τα παιδιά τους. "Την αλήθεια θα την μάθουμε αφού γυρίσουν πίσω τα παιδιά" δηλώνει στον Real FM. "Πιθανόν μέχρι τις 16:00 να έχουμε την απόφαση του δικαστηρίου" συμπληρώνει. "Αυτή τη χρονική στιγμή προέχει η ενότητα και η ομοψυχία", ολοκληρώνει.

(12:30) 

Ένσταση κατά της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κατέθεσαν οι δύο δικηγόροι Hakan Yalçıntuğ και Sinem Şandir, ζητώντας από το δικαστήριο της Αδριανούπολης την αποφυλάκισή τους.

Το τουρκικό πρακτορείο Dogan μεταδίδει ότι το δικαστήριο έχει ήδη αρχίσει να συζητά την υπόθεση. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η εξέταση της ένστασης θα ολοκληρωθεί σήμερα ή αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Εντωμεταξύ αν και πρόκειται για δύο κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ (Ελλάδα - Τουρκία), ο οργανισμός "σφυρίζει αδιάφορα" για την κατάσταση που έχει ανακύψει. Τελικά ποιός είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ;

(11:30) Αναβλήθηκε η δίκη των των 2 στελεχών του ελληνικού στρατού.

Στην περιοχή του Έβρου βρίσκεται ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για το καλό κλίμα που επικρατεί μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς σχετικά με τους Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στον Έβρο μεταδίδει το CNN Greece.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή συνιστά ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές με τις διπλωματικές επαφές να είναι εντατικές.  Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, πήρε επίσης θέση για το συμβάν λέγοντας πως η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει ζήτημα ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους «8» Τούρκους αξιωματικούς, «δεν είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία για να κάνουμε ανταλλαγή αιχμαλώτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος.

Οι δύο αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συνομίλησαν από την περασμένη Πέμπτη, τουλάχιστον δύο φορές. Επικοινωνία από την πρώτη στιγμή υπήρξε μεταξύ των πρεσβειών Τουρκίας και Ελλάδας ενώ άμεση ήταν και η κινητοποίηση της προξένου της Ελλάδας στην Αδριανούπολη.

Η έκβαση της δίκης θα δείξει τις προθέσεις της Τουρκίας, αν θα χειριστεί το ζήτημα δηλαδή με τον τυπικό τρόπο που θα οδηγήσει στην άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων ή αν θα επιλέξει να περιπλέξει τα πράγματα, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση με την Ελλάδα.


(11:00) Όλα δείχνουν πως η δίκη των 2 στελεχών του ελληνικού στρατού οδηγείται σε αναβολή.

Μάλλον άρχισαν να "κινούνται" τα πιόνια στη σκακιέρα της διπλωματίας. Αίσθηση προκαλεί η  μερική απουσία Τουρκικών ΜΜΕ στο δικαστήριο. Περισσότερα τα ελληνικά ΜΜΕ στην Ανδριανούπολη.

Δεν αναμένεται να γίνει σήμερα η εκδίκαση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 στην Ορεστιάδα, Γιώργος Γρηγοριάδης.
 
Οι δύο στρατιωτικοί επρόκειτο να δικαστούν σήμερα στην Ανδριανούπολη, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ οι γονείς και συγγενείς τους έχουν ήδη φτάσει εκεί όπου αναμένεται να ζητήσουν άδεια από τον εισαγγελέα για να επισκεφτούν τους στρατιωτικούς στη φυλακή.

Οι οικογένειες των δύο στρατιωτικών έφτασαν νωρίς το πρωί με ιδιωτικό αυτοκίνητο στις Καστανιές, απ’ όπου τους παρέλαβε τζιπ του Στρατού με το οποίο πέρασαν τα σύνορα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά το ότι δεν θα γίνει σήμερα η δίκη, χωρίς να διευκρινίζονται οι λόγοι της αναβολής, οι δικηγόροι των Ελλήνων θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης της προφυλάκισής τους.
 
Σχετική ανάρτηση στο fb με φωτογραφίες από το δικαστικό μέγαρο Ανδριανούπολης και την άφιξη των γονέων των 2 στελεχών:

 


(09:00): Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να ξεκινήσει το δικαστήριο για τα 2 στελέχη του ελληνικού στρατού που συνελήφθησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 1 Μαρτίου από Τούρκους.

Έλληνες δημοσιογράφοι έχουν καταφθάσει από όλα τα μέρη της Ελλάδας στην Αδριανούπολη, ενώ η υπόλοιπη χώρα παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.

Νωρίς το πρωί στην Αδριανούπολη έφτασαν και οι γονείς των 2 στελεχών μας ώστε να μπορέσουν να τους δουν από κοντά μετά από την 4ημερη κράτησή τους.

Οι δικηγόροι Hakan Yalçıntuğ και Sinem Şandır, που διορίστηκαν από το Ελληνικό Προξενείο, για να εκπροσωπήσουν τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κουκλατζή, έχουν ήδη προσέλθει στο δικαστήριο και έχουν ζητήσει απελευθέρωση των δύο στρατιωτών. 

Σχετική ανάρτηση στο fb με φωτογραφίες από το δικαστικό μέγαρο Ανδριανούπολης και την άφιξη των δικηγόρων:


Ενημέρωση Κυριακή 4 Μαρτίου

Σε δηλώσεις του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του ΓΕΝ Βασίλης Μπελετσιώτης επιβεβαίωσε ότι οι δύο στρατιωτικοί δεν κατηγορούνται για κατασκοπεία.

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι οι δύο στρατιώτες κατηγορούνται για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη αλλά όχι για απόπειρα κατασκοπείας» είπε ο ίδιος.

Συνεχίζουν να μιλούν για κατασκοπεία τουρκικά ΜΜΕ

Μερίδα του τουρκικού Τύπου, που από την Παρασκευή ανέβασε τους τόνους, κάνουν λόγο για «απόπειρα κατασκοπείας» από τους Έλληνες, σύμφωνα με το cnn.gr.

Αυτό αναφέρει η εφημερίδα Yeni Safak ενώ η Turkiye γράφει ότι η Ελλάδα, που δεν επέστρεψε στην Τουρκία τους οκτώ «πραξικοπηματίες» ζητά τώρα την επιστροφή των δύο στρατιωτικών.

Το Haber Turk, με τη σειρά του, αναφέρει ότι οι δύο στρατιωτικοί παραμένουν σε τουρκική φυλακή στην Αδριανούπολη με το αιτιολογικό ότι είναι ύποπτοι φυγής.

Τι είχαν στα κινητά τους τηλέφωνα

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σε μια πρώτη έρευνα στα κινητά τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών εντοπίστηκαν φωτογραφίες από στρατόπεδα αλλά δεν ήταν τουρκικές αλλά ελληνικές -πιθανότατα από τις μονάδες όπου υπηρετούν οι ίδιοι.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυτό πιθανώς και να εξηγεί γιατί δεν απαγγέλθηκαν τελικά κατηγορίες για απόπειρα κατασκοπείας από την τουρκική δικαιοσύνη.


21: 00

Στην Τουρκία δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι καταθέσεις των Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι αρνούνται κατηγορηματικά ότι είναι κατάσκοποι, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

«Δεν είμαστε κατάσκοποι. Χθες βγήκαμε σε περιπολία. Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι ήταν ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι αξιωματικοί και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα.

Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», ανέφεραν οι αξιωματικοί στην πρώτη τους κατάθεση, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, επικαλούμενος τουρκικά ΜΜΕ.

Οι Έλληνες αξιωματικοί βρίσκονται ήδη στις φυλακές της Αδριανούπολης, όπου θα βρίσκονται τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα που οι δικηγόροι τους θα ασκήσουν έφεση κατά της σημερινής απόφασης και θα περιμένουν να οριστεί δικάσιμος. 

Το σχετικό video:

 


20:00

Ελέγχονται τα κινητά των στελεχών για ύποπτες κατά τους Τούρκους, συνομιλίες. Θετικό το κλίμα στην Ανδριανούπολη αφού ουσιαστικά είναι αθώοι για την κατηγορία της κατασκοπείας και η είσοδος στην απαγορευμένη περιοχή έγινε εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών στο σημείο.


18:00 

Οι δύο Έλληνες που συνελήφθησαν από Τούρκους στον Εβρο ενώ πραγματοποιούσαν πεζή περιπολία, προφυλακίστηκαν και σύμφωνα με τουρκικά μέσα θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για απόπειρα κατασκοπείας και είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Τους αφαιρέθηκαν τα όπλα, ενώ κατασχέθηκαν και τα κινητά τους τηλέφωνα. Οι δύο Έλληνες αναμένεται να παραμείνουν κρατούμενοι σε φυλακές της Ανδριανούπολης έως τη δίκη τους, ενδεχομένως τη Δευτέρα.

Σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο ελλήνων στη χώρα μας.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει δίκη των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία και αν υπάρχει φόβος, η Άγκυρα να εκμεταλλευτεί διαφορετικά το γεγονός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες και την ενημέρωση που έχουμε, το χθεσινό περιστατικό προέκυψε από ένα λάθος. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή οι δύο Ελληνες αξιωματικοί βγήκαν από το δρόμο τους και επαναλαμβάνω βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές και από εκεί και πέρα οι νομικές διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται είναι απολύτως τυπικό το όλο θέμα, αφορούν μια δίκη για παράνομη είσοδο στην χώρα, η οποία θα ολοκληρωθεί και αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελληνων αξιωματικών στην χώρα μας».


16:00 Εκτονώνεται η κατάσταση σχετικά με τη σύλληψη των 2 στελεχών του ελληνικού στρατού που συνελήφθησαν από Τούρκους, την Πέμπτη, στο πυκνό δασύλλιο των Καστανεών.

Πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Πέμπτης ένας ανθυπολοχαγός και ένας ΕΠΟΠ Λοχίας αφού έχασαν τον προσανατολισμό τους κι ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία περιπόλου βρέθηκαν εντός τουρκικων εδαφών.

Εκεί εντοπίστηκαν από Τούρκους στρατιωτικούς που αντίστοιχα περιπολούσαν στην περιοχή, οπότε και συνελήφθησαν.

Το ζήτημα έχει αναλάβει από χθες το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης σε συνεργασία με τις προξενικές αρχές του Υπουργείου Εξωτερικών και σύμφωνα με πληροφορίες του e-evros.gr η κατάσταση αποκλιμακώνεται.

Ας ελπίσουμε πως το συμβάν δεν θα πάρει μεγαλύτερη διάσταση μιας και πρόκειται για μια άτυχη στιγμή των στελεχών του Ε.Σ, οι οποίοι μάλιστα είναι και πολύ έμπειροι.

Πάντως, τα στελέχη φαίνεται να αποπροσανατολίστηκαν μιας και οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν δυσμενείς οι οποίες δεν επέτρεπαν την ορατότητα, αφού η ομίχλη ήταν πυκνή και το χιόνι πολύ.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έγινε κάτι εσκεμμένα με σκοπό να προκαλέσει.

Εντωμεταξύ με την κατηγορία της κατασκοπείας οδηγούνται, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί όπως μεταδίδει το CNN Greece.

Oi δύο Έλληνες έχουν ήδη μεταφερθεί στο δικαστήριο αφού προηγουμένως έδωσαν κατάθεση στις Αρχές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει ζητηθεί η κράτησή τους με τις κατηγορίες για «προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας» και «είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή» ενώέχουν ήδη ελεχθεί τα κινητά τους τηλέφωνα.

Τζανακόπουλος: Αναμένουμε άμεση επιστροφή τους

Λίγη ώρα πριν τις πληροφορίες περί δίκης με την κατηγορία της κατασκοπείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιβεβαίωσε πως πράγματι οι συλληφθέντες θα δικαστούν στην Τουρκία, όμως εκτίμησε πως θα επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές Αρχές και αναμένουμε την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ο αρχηγός ΓΕEΘΑ κ. Αποστολάκης συνομίλησε σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του και, όπως είπε, «αναμένουμε τις τυπικές διαδικασίες για την επιστροφή τους».

«Σύμφωνα με τις τυπικές νομικές διαδικασίες στην Τουρκία, οι δύο στρατιωτικοί θα δικαστούν για παράνομη είσοδο στη χώρα», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και χαρακτήρισε συνομωσιολογικά τα σενάρια που θέλουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς να ανταλλάσσονται με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. 

Όλια Γκαντανίδου