Σήμερα είναι: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019
greek english turkish
KOYKORAVAS AL FARO ΙΚΤΕΟ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Το ελαιόλαδο Μάκρης αποκτά Π.Ο.Π – «Θέμα χρόνου η έγκριση, οι Μακρινοί να το χειριστούν έξυπνα»

Το ελαιόλαδο Μάκρης αποκτά Π.Ο.Π – «Θέμα χρόνου η έγκριση, οι Μακρινοί να το χειριστούν έξυπνα»

22-07-2018

Με σταθερά βήματα προχωρά η διαδικασία απόκτησης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης για το ελαιόλαδο της Μάκρης στην Αλεξανδρούπολη.

Ο φάκελος για την απόκτηση της Π.Ο.Π έχει κατατεθεί εκ μέρους της Π.Ε Έβρου και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζήτησε επιπλέον διεκρινήσεις για το προϊόν έως τις 20 Αυγούστου, γεγονός που αποτελεί θετικό οιωνό.

«Αφού μας ζήτησαν επιπλέον πληροφορίες σημαίνει πως θα εγκριθεί. Κάποιοι είπαν πως μας γύρισαν το φάκελο πίσω, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το αίτημα μας δεν ακυρώθηκε», επισημαίνει ο Προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Πασχάλης Παπαδάκης.

Σε ότι αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες, το βασικό αίτημα της Επιτροπής είναι η αυστηρότερη οριοθέτηση των γεωγραφικών ορίων της περιοχής προέλευσης του προϊόντος, εν προκειμένου του λαδιού, και επιπλέον διεκρινήσεις για τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.  

Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου πρόκειται να αποσταλούν τα συμπληρωματικά έγγραφα, γεγονός που συνεπάγεται την έγκριση του αιτήματος μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου.

«Αρχές Σεπτέμβρη θα γνωρίζουμε για την έγκριση», ανέφερε ο Π.Παπαδάκης. Στην ερώτηση του τι υπεραξία θα προσδώσει αυτό στο λάδι αλλά και στην ίδια την περιοχή της Μάκρης, ο ίδιος επισήμανε: «Αυτό εξαρτάται, σίγουρα είναι κάτι καλό, όμως οι Μακρινοί πρέπει να το χειριστούν έξυπνα. Να το εκμεταλλευτούν, να συσκευάζεται σε μικρότερες και ωραίες συσκευασίες».

Μαρίνα Κριτού