Σήμερα είναι: Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020
greek english turkish
ΙΚΤΕΟ VAMOS SOHO

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ & ο Πρόεδρος του Ο.Λ.Α
Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ & ο Πρόεδρος του Ο.Λ.Α

«Το λιμάνι σας είναι προτεραιότητα» - ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ «ανοίγει το δρόμο» από την Αλεξανδρούπολη

26-07-2018

«Δεν προχωράμε σε πώληση του λιμένα».

Αυτή ήταν ίσως η πιο σημαντική επισήμανση του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ από τα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος στην Αλεξανδρούπολη, όπου βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Ιουλίου, αμέσως μετά την επίσκεψη στο λιμάνι της Καβάλας.

Σημαντική τόσο για το μέλλον και την αναπτυξιακή πορεία του λιμανιού, αλλά και για την τοπική κοινωνία και οικονομία ως προς την διασαφήνιση της υιοθέτησης του μοντέλου εκμετάλλευσης, το οποίο όπως ανακοινώθηκε θα είναι η υπο-παραχώρηση χρήσης.

Η αντιπροσωπεία του Ταμείου υπό τον Πρόεδρο Άρη Ξενόφο (στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία της επίσκεψης), περιλάμβανε επίσης των Διευθύνοντα Σύμβουλο Αντώνη Λαμπίρη και το Μέλος του Δ.Σ Θάνο Λιάκο, συμμετείχε σε σύσκεψη από κοινού με τον Πρόεδρο του Ο.Λ.Α Χρήστο Δούκα και το Δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη.  

Η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη «υπό το φως» των μελετών που εκπονήθηκαν στο προηγούμενο χρονικό διάστημα για τα 10 περιφερειακά λιμάνια, η αξιοποίηση των οποίων παραμένει «στα χέρια» του Ταμείου.

«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ναι έχει προτεραιότητα για εμάς, μαζί με τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας και της Κέρκυρας. Στο γεγονός αυτό συμβάλλουν οι υφιστάμενες υποδομές του και ο γεωστρατηγικός ρόλος του», επισήμανε ο κ.Ξενόφος.

«Χειροπιαστές» εξελίξεις θα υπάρξουν σύμφωνα με τον ίδιο από τον προσεχή Σεπτέμβρη, όταν και θα καθοριστεί οριστικά ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, υπό την έννοια αφενός της αποτύπωσης των δραστηριοτήτων και αφετέρου της κατανομής αρμοδιοτήτων στους εμπλεκόμενους (φορείς & επενδυτές).

«Πρέπει να επιλέξουμε τις δραστηριότητες ώστε να μπορούν να προσελκύσουν ιδιωτικό ενδιαφέρον. Εν μέσω φθινοπώρου θα είμαστε έτοιμοι για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από υποψήφιους επενδυτές», ενώ η τελική διαδικασία σε ότι αφορά και το διαγωνιστικό κομμάτι θα οριστικοποιηθεί το 2019, δήλωσε ο Άρης Ξενόφος στους Αλεξανδρουπολίτες, και όλους όσους «γλυκοκοιτάζουν» το λιμάνι.

Στόχος του Ταμείου είναι μεγάλο μέρος αρμοδιοτήτων να παραμείνουν στον Ο.Λ.Α, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και το λιμάνι να διατηρήσει «την ισορροπία και τη βιωσιμότητά του».

«Ένα όνειρο και προσπάθειες πολλών γενιών, μπαίνει στη διαδικασία υλοποίησης», ήταν το σχόλιο του Χρήστου Δούκα, που σημείωσε πως υπάρχει «απόλυτη ταύτιση» με το ΤΑΙΠΕΔ και πως «η σημερινή ημερομηνία είναι η αφετηρία της αναπτυξιακής εξέλιξης του λιμένα».

Υπενθυμίζεται πως για το λιμάνι έχει εκδηλωθεί αμερικανικό και ρωσικό ενδιαφέρον, αλλά και ενδιαφέρον από τη Μέση Ανατολή, ενώ υπό εξέλιξη βρίσκονται η εκμετάλλευση της δυτικής χερσαίας ζώνης που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, αλλά και η «Σιδηροδρομική Εγνατία», που περιλαμβάνει τη σιδηροδρομική σύνδεση των λιμένων της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με τρεις λιμένες της Βουλγαρίας. Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών επίσης είχε αφήσει «ανοιχτό» στην τελευταία επίσκεψη του στον Έβρο και το ενδεχόμενο υλοποίησης της σύνδεσης του λιμανιού με την ΒΙ.ΠΕ και την Εγνατία Οδό. 

Μαρίνα Κριτού