Σήμερα είναι: Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
greek english turkish
ΚΡΟΝΟΣ SOHO ΙΚΤΕΟ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Τριφύλλι Έβρου: Ευρήματα πιστοποιούν ότι το χωριό είναι χτισμένο πάνω στην αρχαία Βοκόπολη

Τριφύλλι Έβρου: Ευρήματα πιστοποιούν ότι το χωριό είναι χτισμένο πάνω στην αρχαία Βοκόπολη

13-02-2018

Στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής έχει μεταφερθεί το εντοιχισμένο σε βρύση παλιό ανάγλυφο που βρέθηκε με το κουλουριασμένο φίδι που βγαίνει πάνω από ένα στρόγγυλο απιδόσχημο σώμα.

Κατά τον καθηγητή αρχαιολογίας κ. Γ. Μπακαλάκη είναι ένα έργο του 4ου αιώνα, ίσως και των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΙΟΥ
Η πολύ παλιά ονομασία του χωριού ήταν Πασμακτσί. Κατά τους Τούρκους ο πασμάς σημαίνει ύφασμα. Λέγεται ότι στο χωριό παλιά πήγαν υφασματοπωλεία και από κει πήρε την ονομασία αυτή. Σήμερα ονομάζεται Τριφύλλι από το άγριο χόρτο «τριφύλλι», που φυτρώνει στις πλαγιές.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Το Τριφύλλι είναι ένα μικρό χωριό του νομού Έβρου. Βρίσκεται περίπου στα νοτιοανατολικά της επαρχίας Σουφλίου. Ανήκει στο δήμο Φερών και συνορεύει με τα χωριά Πέπλος, Ιτέα, Λευκίμη. Κοντά στο Τριφύλλι είναι και τα χωριά Ταύρη, Θυμαριά, Αρδάνιο.

Γεωφυσικά είναι ένα πεδινό χωριό χτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου.Το κλίμα είναι ξηρό ηπειρωτικό που σημαίνει καυτό καλοκαίρι με λίγες βροχές και ψυχρός χειμώνας με πολύ κρύο και χιόνια.

ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα κυριότερα προϊόντα που παράγουν είναι σιτάρι, καλαμπόκι, βαμβάκι, ηλιόσπορος. Επίσης εκτρέφουν ελεύθερα μικρά και μεγάλα ζώα όπως κατσίκες και αγελάδες.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Ψηλά στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αη-Γιώργη, που το βλέπει κανείς όπως μπαίνει στο χωριό.

Μπροστά από το χωριό περνάει ένας ξεροπόταμος  και τριγύρω υπάρχουν βοσκοτόπια και εκτάσεις με χωριάφια. Στα αξιοθέατα πλέον του χωριού θεωρείται η βρύση στον πλάτανο και το ηρώον που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού

Πηγή: trifyllievrou.weebly.com