Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Εμφάνιση λύκου. Λήψη στιγμιότυπου από το έτος 2019.
Εμφάνιση λύκου. Λήψη στιγμιότυπου από το έτος 2019.

Yπό εξέταση οι σχέσεις λύκων & κυνηγετικών σκύλων στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου

02-12-2021

Τα περιστατικά επιθέσεων λύκων σε κυνηγετικά σκυλιά που καταγράφονται στην περιοχή του Έβρου τα τελευταία χρόνια αποτελούν σημαντικό ζήτημα για την προστασία των απειλούμενων γυπών της περιοχής.

Με σκοπό τη διερεύνηση αυτού του φαινομένου, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Καλλιστώ σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς- Λευκίμμης- Σουφλίου, και με την αρωγή των κυνηγετικών συλλόγων της περιοχής, προχώρησαν σε έρευνα η οποία βασίστηκε σε δια ζώσης συνεντεύξεις με κυνηγούς καθώς και τροφική ανάλυση περιττωμάτων λύκου.


Εξετάσθηκαν οι τάσεις του φαινομένου για την περίοδο 2010–2020 και πραγματοποιήθηκε διερεύνηση των παραγόντων (είτε φυσικών είτε ανθρωπογενών) που σχετίζονται με την συχνότητα και ένταση των επιθέσεων λύκου σε κυνηγετικά σκυλιά. Ως αποτέλεσμα των αναλύσεων προέκυψε επίσης χάρτης επικινδυνότητας με περιοχές υψηλής και χαμηλής πιθανότητας επιθέσεων.

 

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι δημοσιευμένα στο επιστημονικό περιοδικό Animals -MDPI. Η δημοσίευση είναι διαθέσιμη εδώ. Εκτενής περίληψη στα Ελληνικά είναι επίσης διαθέσιμη εδώ.

Με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν προτείνεται μία σειρά μέτρων που μπορούν να εφαρμόζονται για τον περιορισμό των συγκρούσεων και τη μείωση των κίνητρων για την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων λόγω αντιδικίας. Τα δηλητηριασμένα δολώματα είναι επιζήμια τόσο για τα απειλούμενα είδη γυπών αλλά και για τους ίδιους τους κυνηγούς και άλλους ενδιαφερόμενους (πχ κτηνοτρόφους) των οποίων οι σκύλοι μπορεί να δηλητηριαστούν.

Πηγή: Φορέας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς
Yπό εξέταση οι σχέσεις λύκων & κυνηγετικών σκύλων στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου