Σήμερα είναι: Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020
greek english turkish
ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ 2019

Ταξιδέψτε με ασφάλεια


Ταξιδέψτε με ασφάλεια

πρεπει να δειτε


TechnoPro

TechnoPro

Επισκευές & Πώληση (Smartphones - iPhone - iPad - Mac - Laptop - PC)

Αίνου 48


Κolibri

Κolibri

e-shop μόδας & showroom

Κικόνων 40


Καλλονιάτης Μ. Ιωάννης

Καλλονιάτης Μ. Ιωάννης

Κατασκευή & Τοποθέτηση κουφωμάτων

Απαλός


Φάρος

Φάρος

Ραδιοταξί - Ειδικά οχήματα

Μακράς Γέφυρας 2


Moto Access

Moto Access

Καραγιαννίδης Στράτος

Νικομηδείας & Ελ. Φιλιππίδη 5


Bio clean - Δαρμής Θ.

Bio clean - Δαρμής Θ.

Βιοκαθαρισμοί - Βαφές οχημάτων

3ο χλμ Αλεξ/πολης - Αμφιτρίτης


Hotel Erika

Hotel Erika

Ξενοδοχείο

Δ. Καραολή 110

χαρτης επιχειρησεων


map

προσφατες αγγελιες


χορηγοι & φιλοι


Heat Radio 88,3

Heat Radio 88,3

Ξένη μουσική

Γ. Καρτάλη 18

Tags


AL FARO VAMOS ΙΚΤΕΟ

Tζαμί Αλεξανδρούπολης

Το Μουσουλμανικό τέμενος της Αλεξανδρούπολης υπάρχει στην πόλη πριν καν αυτή αναγνωριστεί ως τέτοια. Τότε που το μικρό λιμανάκι στην άκρη του Έβρου λεγόταν Δεδέαγατς και κατοικούταν ως επί το πλείστον από Μουσουλμάνους πολίτες και βρισκόταν υπό Οθωμανική κυριαρχία. Το Μουσουλμανικό Τέμενος της Αλεξανδρούπολης χρονολογείται πριν του 1895 και αρχικά επρόκειτο για μεγαλοπρεπές διώροφο κτίσμα. Ήταν χτισμένο από πέτρα και η αρχική του χρήση ήταν και εκπαιδευτική, καθώς στέγαζε την ιερατική σχολή της περιοχής.

Ο μιναρές του Μουσουλμανικού τεμένους της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στη δυτική του πλευρά, ενώ στο εσωτερικό του κυριαρχεί μια τετράγωνη αίθουσα προσευχής για τους Μουσουλμάνους πιστούς. Έχει μαρμάρινη δομή, με περίτεχνη διακόσμηση και πλήθος χαραγμένων επιγραφών, που σήμερα θεωρείται αξιόλογο δείγμα της γλυπτικής τέχνης σε μάρμαρο για την εποχή. Στη δυτική πλευρά του Μουσουλμανικού τεμένους της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται επίσης ο τάφος ενός από τους σημαντικότερους στρατηγούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του Φαΐεκ Χουσεΐν Πασά, που είναι και αυτός φτιαγμένος από μάρμαρο.

Το Μουσουλμανικό τέμενος της Αλεξανδρούπολης έχει καταστραφεί από εμπρησμό δύο φορές στην ιστορία του: η πρώτη ήταν κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής στην πόλη, στις αρχές του 20ού αιώνα και η δεύτερη το 1993 από άγνωστους ακόμα δράστες. Η αποκατάσταση του Μουσουλμανικού Τεμένους της Αλεξανδρούπολης έγινε και τις δύο φορές από το ελληνικό κράτος, όπως επισημαίνεται και σε επιγραφή στην πρόσοψη του κτηρίου.

Πηγή: terrabook