Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Στιγμιότυπο από το βίντεο που κατέγραψε σήμερα το πρωί η κάμερα του e-evros.gr σχετικά με το φαινόμενο της άμπωτης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Στιγμιότυπο από το βίντεο που κατέγραψε σήμερα το πρωί η κάμερα του e-evros.gr σχετικά με το φαινόμενο της άμπωτης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Άμπωτη: Μειώθηκε ελαφρώς η στάθμη της θάλασσας και στην Αλεξανδρούπολη (video)

08-03-2021

Περίπου κατά 1 μέτρο μειώθηκε η στάθμη της θάλασσας και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπως κατέγραψε η κάμερα το e-evros.gr σήμερα το πρωί. Το φαινόμενο της άμπτωτης στην Αλεξανδρούπολη δεν είναι ιδιαίτερα έντονο όπως σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, παρόλα αυτά εμείς πήγαμε μέχρι το λιμάνι για να καταγράψουμε αυτό το φαινόμενο.

Πρόκειται για ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο που έχει κάνει την εμφάνιση του τις τελευταίες ημέρες και στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ειδικά στο νησί της Σαμοθράκης η άμπωτη είναι πιο αισθητή.

Συγκεκριμένα τα νερά στο νησί της Σαμοθράκης υποχώρησαν σε τέτοιο βαθμό με αποτέλεσμα να μην μπορούσε να "δέσει" το πλοίο στο νησί.

Τι είναι όμως η άμπωτη;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άμπωτη είναι το αντίθετο της πλημμυρίδας και χαρακτηρίζεται από κάθοδο των νερών της θάλασσας. Άμπωτη και πλημμυρίδα μαζί αποτελούν μας κάνουν την παλίρροια.

Πρόκειται για φαινόμενο που κάποιες φορές είναι πιο έντονο. Πάντως, δεν είναι ούτε προοιωνίζεται κάτι επικίνδυνο, επισημαίνουν επιστήμονες.

Η άμπωτη καταγράφεται στην Ανατολική Μεσόγειο και φαίνεται πως οι καλές καιρικές συνθήκες έκαναν πιο αισθητή την εξέλιξή της σύμφωνα με δημοσιεύματα.

«Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες» δήλωσε στο MEGA ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, σε περίπου 10 μέρες το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του και τα νερά θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση περιμένοντας και πάλι το πέρασμα του χρόνου και την ευθυγράμμιση των πλανητών για να το επαναλάβουν.

Παρακάτω ακολουθεί και σχετικό βίντεο από την κάμερα του e-evros.gr:

Φ.Δ.