Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

e - υεξία

10 απλά βήματα για να χάσουμε τα κιλά των εορτών

10 απλά βήματα για να χάσουμε τα κιλά των εορτών

07-01-2016

Συμβουλεύει η Βασιλική Δαλάτση - Διαιτολόγος / Διατροφολόγος στην Αλεξανδρούπολη

Στη περίοδο των γιορτών βγήκαμε, διασκεδάσαμε και βρεθήκαμε σε πολλά τραπέζια οικογενειακά και φιλικά με αποτέλεσμα να πάρουμε 2-3 κιλά λόγω της υπερκατανάλωσης γλυκών, αλκοόλ και χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων.

Καταρχήν να πούμε πως είναι μεγάλο λάθος να καταφεύγουμε σε αυστηρές υποθερμιδικές δίαιτες αδυνατίσματος, σε χημικές δίαιτες, σε μονοφαγία ή αφαγία προσπαθώντας να απαλλαγούμε εύκολα και γρήγορα από τα περιττά κιλά, διότι είναι επικίνδυνες για την υγεία μας και έχουν σαν αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας, υγρών και τη μείωση του βασικού μεταβολισμού ενώ το λίπος παραμένει το ίδιο!

Όπως επίσης καλό είναι να σημειώσουμε πως όσο πιο σύντομα αποφασίσουμε να τα χάσουμε τόσο πιο εύκολη και γρήγορη διαδικασία μπορεί να είναι!

Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να δούμε ξανά το δείκτη της ζυγαριάς μας να πέφτει και να έρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα που βρισκόμασταν πριν τις γιορτές:

1. Αρχικά επανερχόμαστε στις διατροφικές μας συνήθειες τρώγοντας 5 γεύματα ημερησίως!

Περίπου ανά 3 ώρες είναι καλό να τρώμε κάτι διότι με αυτό τον τρόπο ελέγχουμε το αίσθημα της πείνας μας, βοηθάμε τον μεταβολισμό μας να ενεργοποιηθεί κάνοντας καλύτερες καύσεις και έχουμε καλύτερη σταθεροποίηση των επιπέδων ινσουλίνης & γλυκόζης! Σημαντικό επίσης να μη ξεχνάμε ποτέ να παίρνουμε πρωινό!

2. Ας οργανωθούμε σωστά.

Καλό είναι να φροντίσουμε να υπάρχουν στο σπίτι όλα τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα, δημητριακά κτλ και ίσως να απομακρύνουμε πιθανούς πειρασμούς π.χ. σοκολάτες, πατατάκια κτλ.. Προγραμματίζουμε λοιπόν τι θα φάμε την επόμενη από σήμερα, ώστε να αποφύγουμε το έτοιμο φαγητό και τις διατροφικές παρασπονδίες

3. Επιλέγουμε κυρίως όσπρια, λαδερά και άπαχο κρέας.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα "βαριά" γεύματα με ψάρι και κοτόπουλο συνοδευόμενα πάντα με σαλάτα αποφεύγοντας για λίγο τη κατανάλωση του κόκκινου κρέατος το οποίο είχαμε σχεδόν καθημερινά τη περίοδο των εορτών. Ως ενδιάμεσα επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και λίγους ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς.  

4. Μειώνουμε το μέγεθος της μερίδας μας.

Βάζοντας λιγότερο φαγητό στο πιάτο και τρώγοντας μεγαλύτερη ποσότητα σαλάτας!

5. Προτιμούμε τα προϊόντα ολικής.

Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι και πιο υγιεινά, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες  και βοηθούν καλύτερα στο αίσθημα του κορεσμού

6. Πίνουμε πολύ νερό.

Το νερό βοηθάει το μεταβολισμό μας, συν το ότι δημιουργεί το αίσθημα κορεσμού, κάτι που μας χρειάζεται ώστε να μην τσιμπολογάμε.

7.Βάζουμέ στοπ στα πολλά γλυκά.

Σίγουρα το παρακάναμε τη περίοδο των εορτών με τα γλυκά. Οπότε καιρός είναι να περιοριστούμε σε ένα υγιεινό γλυκό μια φορά την εβδομάδα.

8. Σταματούμε τις υγρές θερμίδες.

Η κατανάλωση αναψυκτικών, αλκοόλ και  χυμών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μόνο καλό δεν μας κάνει. Μπορούμε να προτιμήσουμε πράσινο τσάι όπως επίσης να βάζουμε στέβια στο καφέ μας αντί για ζάχαρη!

9. Προσέχουμε το βραδινό φαγητό

Το βράδυ μπορούμε να επιλέξουμε σαλάτες με τόνο, γιαούρτι, στήθος κοτόπουλο, άπαχο τυρί ή ακόμα και γιαούρτι με ένα τοστ!

10. Βάζουμε στη καθημερινότητά μας την άσκηση.

Το έντονο περπάτημα περίπου 30 λεπτά 4-5 φορές την εβδομάδα είναι το ιδανικό. Γενικά η άσκηση πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας επιτυχημένης απώλειας βάρους καθώς ενισχύει την ταχύτερη απώλεια κιλών και λίπους, ενισχύοντας την καρδιοαναπνευστική υγεία.

Είναι ευκαιρία λοιπόν με τη νέα χρονιά να θέσουμε και νέους στόχους όπως το να είμαστε υγιής να έχουμε ένα υγιές σωματικό βάρος και να τρεφόμαστε σωστά, βάζοντας πάντα ρεαλιστικούς στόχους! Τα θετικά αποτελέσματα θα αρχίσετε να τα βλέπετε και να τα αισθάνεστε εσωτερικά και εξωτερικά κάθε μέρα και περισσότερο!

Βασιλική Δαλάτση - Διαιτολόγος / Διατροφολόγος στην Αλεξανδρούπολη