Σήμερα είναι: Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020
greek english turkish
VAMOS ΙΚΤΕΟ SOHO

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

225 δισ. ευρώ χρωστούν οι Έλληνες σε Δημόσιο και τράπεζες

225 δισ. ευρώ χρωστούν οι Έλληνες σε Δημόσιο και τράπεζες

10-05-2018

Τα μισά περίπου δάνεια των τραπεζών δεν εξυπηρετούνται, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Θετικές προσδοκίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεσή του για το α’ τρίμηνο του έτους, την πρώτη υπό τη νέα σύνθεση του γραφείου, ωστόσο υπογραμμίζονται οι εξωτερικοί κίνδυνοι για την οικονομία, ενώ τονίζεται το υψηλό δημόσιο χρέος, καθώς και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, που υπολογίζονται στα 225 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται ειδικότερα στην έκθεση, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με την ανάπτυξη για το 2018 να εκτιμάται κοντά στο 2%, την ώρα που αρκετοί βραχυχρόνιοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και προσδοκιών παρουσιάζουν θετική εικόνα. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με το εξωτερικό περιβάλλον και ειδικότερα με: πιθανή αναζωπύρωση της προσφυγικής κρίσης, ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω, μεταξύ άλλων, του αυξανόμενου προστατευτισμού, ενδεχόμενων αναταράξεων στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου από μια ταχύτερη του αναμενομένου εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής στις αναπτυγμένες οικονομίες.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εκτιμά ότι είναι απόλυτα εφικτή η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος για το 2018, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι προϋπόθεση για την επίτευξη των ευνοϊκών προβλέψεων για το 2018 συνιστά η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Αναφορά γίνεται και στο υψηλό δημόσιο χρέος, που ανέρχεται περίπου στα 330 δισεκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει στον επίσημο τομέα των κρατών μελών της Ευρωζώνης, “δηλαδή η εξυπηρέτησή του αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης”, ενώ προστίθεται ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 130 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο και άλλα 95 δια. ευρώ στις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πηγή: news.gr