Σήμερα είναι: Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021
greek english turkish
JOY ΙΚΤΕΟ ALL4U

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Πιθανή αιτία για τις φόλες ήταν η θανάτωση των σκυλιών του κτηνοτρόφου
Πιθανή αιτία για τις φόλες ήταν η θανάτωση των σκυλιών του κτηνοτρόφου

Θράκη: Καταγράφηκαν ένδεκα νέες δηλητηριάσεις ζώων.

23-07-2015

Βαθιά στη χαράδρα του ποταμού Κομψάτου, πίσω από τα Θρακικά Μετέωρα, καταγράφτηκε, πριν λίγες ημέρες, ένα πολύ σοβαρό περιστατικό δηλητηριασμένων δολωμάτων. Σε πολύ μικρή απόσταση από τη φωλιά του μοναδικού ζευγαριού ασπροπάρη της κοιλάδας του Κομψάτου και ένα από τα 5 εναπομείναντα ζευγάρια της Θράκης, εντοπίστηκαν 11 δηλητηριασμένα ζώα.

Ο Κίκο, ο εκπαιδευμένος σκύλος, εντόπισε 7 τσοπανόσκυλα που τα αναγνώρισε ο κτηνοτρόφος ως δικά του, 2 κυνηγόσκυλα, 1 αλεπού και 1 λύκο. Η συνολική εικόνα τραγική. Άλλα ζώα κρεμασμένα σε κλαδιά δίπλα στην όχθη του ποταμού, άλλα μισο-δαγκωμένα και άλλα ολοσχερώς φαγωμένα. Όλα τα ζώα ήταν σε προχωρημένη σήψη και δεν συλλέχθηκαν για τοξικολογικές αναλύσεις. Θάφτηκαν επιτόπου και καλύφθηκαν με πέτρες. Σε ένα από τα σκυλιά εντοπίστηκαν και κουτσουλιές από πουλιά δίπλα του.

Στη καρδιά της Ζώνης Ειδικής Προστασίας του Κομψάτου (GR1130012) κάποιοι ασυνείδητοι χρησιμοποίησαν φόλες αψηφώντας τις επιπτώσεις. Η περιοχή δεν είναι σημαντική μόνον για τον ασπροπάρη, αλλά και για τα άλλα δυο είδη γυπών, όρνιο και μαυρόγυπα.

Πιθανή αιτία για τις φόλες ήταν η θανάτωση των σκυλιών του κτηνοτρόφου, αλλά αυτό θα διερευνηθεί μετά τη μήνυση που ο κτηνοτρόφος κατέθεσε στο Δασονομείο Ιάσμου.

Αυτό το περιστατικό είναι το πιο εκτεταμένο και σοβαρότερο περιστατικό που έχει καταγραφεί στην περιοχή της Θράκης τα τελευταία 2 χρόνια.

 

Πηγή: wwfaction.wordpress.com