Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
THE GARDENERS

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Αγανακτισμένοι οι φοιτητές για την αδιαφορία του Πρύτανη ΔΠΘ

Αγανακτισμένοι οι φοιτητές για την αδιαφορία του Πρύτανη ΔΠΘ

14-02-2024

Τον τελευταίο μήνα οι φοιτητικοί σύλλογοι του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κάνουν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με την διοίκηση του Πανεπιστημείου, χωρίς όμως να παίρνουν απάντηση από τον πρύτανη. Οι φοιτητές έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με την «απόρριψη» της διοίκησης, αφού δεν είναι κανείς εκεί να ακούσει τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά.

Μετά από περίπου δέκα μέρες προσπαθειών ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης κατάφερε να κλείσει δια ζώσης ραντεβού με την αντιπρύτανη φοιτητικών θεμάτων κ. Γρηγορίου, ραντεβού το οποίο η ίδια ακύρωσε λίγες ώρες πριν τη συνάντηση, αρνούμενη ουσιαστικά να δώσει απαντήσεις για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εστίες της Ξάνθης που είναι στην ευθύνη της. Λίγες μέρες αργότερα κι ενώ η διοίκηση ήταν ενήμερη για την επίσκεψη των φοιτητικών συλλόγων του πανεπιστημίου στην πρυτανεία επέλεξε να είναι απούσα. Όχι απλά δεν απαντούσε στα τηλέφωνα των εκλεγμένων στα διοικητικά συμβούλια των φοιτητών αλλά δεν απαντούσε ούτε καν στην ίδια τη γραμματεία της πρυτανείας.

Η στάση των πρυτανικών αρχών και ιδιαίτερα του Πρύτανη Φώτη Μάρη, έχει δυσαρεστήσει τους φοιτητές, καθώς ο ίδιος την μερα που είχαν προσαχθεί 18 σπουδαστές με την εισβολή των ΜΑΤ στην Νομική της Κομοτηνής, είχε κλειστό το κινητό του και δεν απαντούσε σε κλήσεις φοιτητών που ζητούσαν απαντήσεις για το ποιός έδωσες την εντολή να εισέλθουν τα ΜΑΤ στον χώρο. Παρόλα αυτά, έδινε συνεντεύξεις, λέγοντας ότι «όσα έγιναν δεν είναι η δημοσιότητα η οποία θα θέλαμε» χωρίς να αναφερθεί στους φοιτητές του που τα ΜΑΤ τους έσερναν σαν εγκληματίες επειδή υλοποίησαν την απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης.

Ωστόσο, οι φοιτητές δεν το έβαλαν κάτω. Με αιφνιδιαστική παρέμβαση στη σύγκλητο της Τρίτης 13/2 καταφέραν να καταθέσουν τα αιτήματά τους.

Αιτήματα πολύ συγκεκριμένα που αφορούν τα εξής:

  • την πλήρη αθώωση όλων των συλληφθέντων φοιτητών
  • την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
  • τις συγχωνεύσεις τμημάτων του πανεπιστημίου
  • την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες, τις παροχές συνολικά

Η στάση του Πρύτανη ήταν για άλλη μια φορά απογοητεύει τους σπουδαστές του Πανεπιστημίου. Έχοντας απέναντι του φοιτητές οι οποίοι πριν λίγες μέρες ήρθαν αντιμέτωποι με τη βία και τη καταστολή των ΜΑΤ και τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες επέλεξε να αναπαραγάγει τη συκοφαντία της κοσμητείας της Νομικής. Μιλώντας για κουκουλοφόρους και μειοψηφίες και αναπαράγοντας τα ψέματα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, απέφυγε συστηματικά να τοποθετηθεί επί του θέματος και να καταδικάσει τα απαράδεκτα και πρωτοφανή γεγονότα της νομικής.

Όσον αφορά τις συγχωνεύσεις των τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας, Ιστορίας-Εθνολογίας και Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών σε ένα τμήμα που όχι πρόοδο αλλά οπισθοδρόμιση θυμίζει, τα επιχειρήματα του ήταν πως καλώς συγχωνεύονται αφού απειλούνται από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής -την οποία μάλιστα υπερασπίστηκε- ενώ για τα Παρευξείνια είπε πως ούτως η άλλως δεν έχουν ιδιαίτερα επαγγελματικά δικαιώματα. Τόσα χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων και της διοίκησης του ιδρύματος η κατάσταση αυτή συνεχίζεται ενώ και με την συγχώνευση το πρόβλημα δεν λύνεται για τους απόφοιτους. Όσο οι φοιτητές μιλούν για κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για πλήρη στελέχωση των τμημάτων και επαγγελματικά δικαιώματα και αξία στα πτυχία μας η πρυτανεία συνεχίζει, χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο, στη λογική της βιωσιμότητας των τμημάτων.

Μπροστά και στα προβλήματα των εστιακών φοιτητών, ο Πρύτανης δεν είχε να πει κουβέντα. Καμία απάντηση στο ότι οι φοιτητές πλέον στις εστίες συνυπάρχουν με αγριογούρουνα, ότι η φύλαξη είναι ανεπαρκέστατη με αποτέλεσμα να έχουμε μέχρι και κλοπές δωματίων. Για το ζήτημα των ανακαίνισης των 2 κτιρίων από τα συνολικά 8 που υπάρχουν, η οποία ξεκίνησε πριν περίπου 2 χρόνια, καμία απάντηση δεν δώθηκε για το πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί. Να σημειωθεί ότι λόγω ανακαίνισης έχουν αφαιρεθεί πάνω από 100 από τα περίπου 550 δωμάτια από το δυναμικό των εστιών, τα οποία με ευθύνη του ΔΠΘ δεν αναπληρώθηκαν και όταν ξεκίνησε η ανακαίνιση αυτά που έλεγαν στους φοιτητές είναι ότι σε 3 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα αυτό το διάστημα το ΔΠΘ προσπάθησε να ξεσπιτώσει φοιτητές από ένα ακόμα κτίριο για να γίνει ανακαίνιση χωρίς να έχει βρει το που θα στεγαστούν αυτοί. Υποτίθεται, μάλιστα, ότι θα στεγάζονταν στα κτίρια που ήδη γίνεται ανακαίνιση αφού αυτά παραδοθούν ωστόσο κάτι τέτοιο ακούγεται σαν ένα πολύ μακρινό σενάριο. Μόνο ως ντροπιαστική και απαράδεκτη μπορούν οι φοιτητές να σχολιάσουν την στάση του Πρύτανη.

«Έχει κάνει ξεκάθαρο πως δεν τον νοιάζει ούτε η αξία των πτυχίων του ΔΠΘ, ούτε καν το πώς ζουν οι φοιτητές στις εστίες και τι τρώνε στις λέσχες του ΔΠΘ, ακόμα κι αν βρίσκουν κατσαρίδες στα φαγητά τους. Και αυτή η αδιαφορία έχει αιτία. Είναι το γεγονός πως ο κ. Μάρης είναι πλήρως ταυτισμένος με την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης που βλέπει τους φοιτητές ως κόστος και ως πελάτες. Για αυτό ο Μάρης μαζί με τον Πιερρακάκη φέρνουν νομοσχέδιο που να συγχωνεύει τρία τμήματα της Κομοτηνής τσακίζοντας τα πτυχία τους. Για αυτό ο Μάρης δεν λέει κιχ για την ίδρυση των ιδιωτικών. Για αυτό κάνει πλάτες σε όσους ζήτησαν την είσοδο της αστυνομίας στην Νομική αν δεν την ζήτησε ο ίδιος. Αυτή η πολιτική την οποία με τόση θέρμη υλοποιεί ο κύριος Μάρης φέρνει δίδακτρα μέχρι και στα δημόσια ΑΕΙ, τσακίζει τα εργασιακά μας δικαιώματα, διαλύει τα πτυχία μας και κάνει την αδικία νόμο με το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Για αυτό θα μας έχει απέναντι του κι αυτός και όσοι υλοποιούν αυτήν την αντιεκπαιδευτική πολιτική. Κι ας μην απαντάει στο τηλέφωνο του. Αν πάντως όπως λέει καίγεται τόσο για το επίπεδο σπουδών στο ΔΠΘ θα του συνιστούσαμε να πατήσει και καμιά μέρα το πόδι του σε καμία σχολή ή στις εστίες να δει πώς ζουν και σπουδάζουν οι φοιτητές.

Υ.Γ. Αν τον έπαιρναν τηλέφωνο από την Αμερικανική Πρεσβεία για μπίζνες με το ΔΠΘ άραγε θα το είχε κλειστό ή έχει ξεχωριστό τηλέφωνο μόνο για αυτούς;», δηλώνουν αγανακτισμένοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου.