Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Ε - ΑΤΡΙΚΑ

Ακμή: O εφιάλτης της εφηβείας ή μήπως όχι;

Ακμή: O εφιάλτης της εφηβείας ή μήπως όχι;

16-01-2016

Οι περισσότεροι άνθρωποι στη ηλικία μεταξύ 12 και 25 εμφανίζουν ακμή, σπανιότερα σε μεγαλύτερη ή μικρότερη ηλικία. Τα αγόρια προσβάλλονται συχνότερα από ότι τα κορίτσια. Η ακμή συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στην πλάτη, το λαιμό και το στήθος. 

Η σοβαρότητα μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Περίπου 8 στους 10 έφηβους αναπτύσσουν σε κάποιο βαθμό ακμή, που συχνά είναι ήπια. Ωστόσο, εκτιμάται ότι περίπου 3 στους 10 εφήβους έχουν ακμή αρκετά έντονη, η οποία χρήζει θεραπείας για την πρόληψη ουλών. Ωστόσο, μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ρωτήσαμε τον Δερματολόγο κ. Παναγιώτη Μαυρομάτη, που δραστηριοποιείται στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, να μας ενημερώσει και να μας υπογραμμίσει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την ακμή και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

- Γιατρέ, τι είναι τελικά η ακμή; Πως εμφανίζεται στο δέρμα μας; Τι την προκαλεί;

Καταρχήν να ευχηθούμε καλή χρονιά με υγεία σε όλο τον κόσμο.

Για να καταλάβετε, όσον αφορά την ακμή, είναι μια πάθηση των σμηγματογόνων αδένων οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος μας. Αυτοί οι αδένες παράγουν το σμήγμα που κρατά το δέρμα μαλακό. 

Κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών, δημιουργείται πολύ περισσότερο σμήγμα από ό, τι στα παιδικά χρόνια. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές της εφηβείας που διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες. Κατά κανόνα, όσο περισσότερο σμήγμα δημιουργείται, τόσο πιο λιπαρό δέρμα θα έχετε και σε αυτό το δέρμα βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν τα βακτηρίδια της ακμής.

- Τι είναι αυτό που επηρεάζει την εμφάνιση της ακμής κ. Μαυρομάτη;

Αυτά που κάνουν την ακμή χειρότερη συνήθως είναι:

 • ορμονικές αλλαγές γύρω από την έμμηνο ρύση μπορεί να προκαλέσoουν έξαρση της ακμής, στις γυναίκες.
 • Παχύ ή λιπαρό make - up μπορεί, ενδεχομένως, να κάνει την ακμή χειρότερη. Αν και πλέον τα περισσότερα make-up δεν επηρεάζουν την ακμή. 
 • Η τάση που έχουν, λίγο - πολύ, όλοι να «πειράζουν» και να σκάνε τα σπυράκια μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω φλεγμονή και ουλές.
 • Η εφίδρωση σε μεγάλο βαθμό ή υγρές συνθήκες μπορεί να κάνουν την ακμή πιο έντονη. Για παράδειγμα, κάνοντας τακτική εργασία στις κουζίνες όπου η ζέστη και η υγρασία είναι έντονα φαινόμενα. Ο επιπλέον ιδρώτας συμβάλλει ενδεχομένως να μπλοκάρει τους πόρους.
 • Τα σπυράκια μπορεί να αναπτυχθούν επίσης  από στενά ρούχα. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη εφίδρωση και την τριβή κάτω από στενά ρούχα.
 • Ορισμένα φάρμακα μπορεί ακόμη να ευθύνονται για την ακμή. Για παράδειγμα, φαινυτοΐνη (το οποίο μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν για την επιληψία) και κρέμες και αλοιφές που χρησιμοποιούνται για το έκζεμα. Μην σταματήσετε τα συνταγογραφούμενα φαρμάκα αν υποψιάζεστε ότι έχουν κάνει την ακμή σας χειρότερα, αλλά ενημερώστε το γιατρό σας.
 • Αναβολικά και στεροειδή (που ορισμένοι bodybuilders λαμβάνουν παράνομα).

- Γιατρέ, η προσωπική υγιεινή επηρεάζει την ακμή;

Μια σωστή υγιεινή μπορεί να συγκρατήσει, αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση της ακμής.

Η ακμή οφείλεται στη σύνθετη αλληλεπίδραση της αλλαγής ορμονών, της υπερπαραγωγής σμήγματος και τέλος της υπερανάπτυξης των μικροβίων (βακτήρια) και της φλεγμονής.

Δεν μπορείτε να «κολήσετε» ακμή - δεν μεταβιβάζεται μέσω αγγίγματος και δεν είναι μεταδοτική.

Μερικοί πιστεύουν, λανθασμένα φυσικά, πως η ιατρική περίθαλψη δεν θα βοηθήσει στην ακμή.

- Τι μπορεί να κάνει κάποιος με ακμή για να φροντίσει το δέρμα του;

 •  Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο για το δέρμα σας καθαριστικό. Δύο φορές την ημέρα είναι φυσιολογικό για τους περισσότερους ανθρώπους.
 • Μην τρίβετε σκληρά το δέρμα κατά το πλύσιμο. Πολλές φορές το ισχυρό τρίψιμο και τα απολεπιστικά (πήλιγκς)μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.
 • Μην χρησιμοποιείτε σκληρά σαπούνια.
 • Χρησιμοποιήστε μια μαλακή πετσέτα και όχι χαρτί. Η περίσσεια τριβή μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη φλεγμονή και ενδεχομένως να κάνει την ακμή χειρότερη.
 • Μην πατάτε τα σπυράκια! Το σπάσιμο μας φαίνεται μια εύκολη λύση αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: επιμολύνει την ακμή και αφήνει σημάδια.
 • Το σωστό είναι να πάρει κανείς την κατάλληλη θεραπεία για το πρόβλημα του από τον ειδικό Δερματολόγο. Η θεραπεία μπορεί να είναι μόνο τοπική ή και με χάπια από το στόμα στις πιο βαριές περιπτώσεις.
 • Σήμερα όλες οι κατηγορίες της ακμής θεραπεύονται.

- Μετά το τέλος της θεραπείας η ακμή μπορεί να ξανακάνει την επανεμφάνισή της κ. Μαυρομάτη;

Όταν έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο στο οποίο η ακμή να έχει μειωθεί σημαντικά ή να έχει εξαφανιστεί ξεκινάμε τη διαδικασία συντήρησης. Αυτό θα αποτρέψει την οποιαδήποτε υποτροπή.

Συνήθως χρειάζεται θεραπεία συντήρησης για αρκετό καιρό για να είμαστε σίγουροι πως η ακμή δεν θα κάνει ξανά την εμφάνισή της.

Αυτό γίνεται συνήθως μέχρι τα τέλη της εφηβείας ή στις αρχές της δεκαετίας των 20.

Σε ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων, η ακμή εμμένει και πιο μετά στη δεκαετία των 30, ή και αργότερα. Σε αυτές τις περιπτώσεις καταφεύγουμε σε ποιο δυνατά θεραπευτικά σχήματα.

Τέλος, ένα μεγάλο πρόβλημα μετά τη θεραπεία της ακμής είναι τα σημάδια που μένουν. Σήμερα, με τις νεότερες τεχνολογίες laser, ecopeel, peelings κλπ, διορθώνονται σε μεγάλο βαθμό και τα σημάδια - ουλές.

Thanks Doc!!!

Mαυρομάτης Παναγιώτης Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος