Κάτι τρέχει στον Έβρο

Την συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας προς επίλυση του θέματος επιθυμεί ο Υφυπουργός Π. Σγουρίδης
Την συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας προς επίλυση του θέματος επιθυμεί ο Υφυπουργός Π. Σγουρίδης

Αλεξ/πολη: Επίσκεψη Π. Σγουρίδη για τη αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας.

23-08-2015

Ο Υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Σγουρίδης, θα βρεθεί τη Δευτέρα 24 Αυγούστου στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να εξετάσει την εκδήλωση των κρουσμάτων οζώδους δερματίτιδας στον Έβρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του agronews.gr, ο Υφυπουργός πρόκειται να επισκεφθεί τις πληγείσες εκτροφές στις οποίες τα ζώα πρέπει να θανατωθούν, καθώς αυτή είναι η μόνη μέοδος αντιμετώπισης της νόσου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες, για θέματα στρατηγικής αντιμετώπισης του προβλήματος με σκοπό την ταχύτερη δυνατή προστασία των υπολοίπων εκτροφών της ευρύτερης περιοχής και κατ’ επέκταση της υπόλοιπης χώρας.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

1. Εγκατάσταση Τοπικού Κέντρου Ασθένειας στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής  Π. Ε. Έβρου που θα είναι αρμόδιο για τον συντονισμό των ενεργειών, την διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης και την κλινική εξέταση των ζώων όλων των εκτροφών από κτηνιάτρους. Το Τοπικό Κέντρο Ασθένειας θα ενημερώνει διαρκώς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου. 

2. Εμβολιασμός όλων των βοοειδών των εκτροφών της ευρύτερης περιοχής και διενέργεια απολυμάνσεων και ψεκασμών για την καταπολέμηση των εντόμων.

Ο Υφυπουργός έχει ήδη αποστείλει επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του, με σκοπό τον συντονισμό των δυο χωρών για τον έγκαιρο έλεγχο, πρόληψη και εξάλειψη της νόσου.

Ταυτόχρονα έδωσε εντολή στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου να ενημερώσει την Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η χώρα μας.