Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Αλεξανδρούπολη: Η «μάχη του οβελία» - Πού θα κινηθούν οι τιμές φέτος

Αλεξανδρούπολη: Η «μάχη του οβελία» - Πού θα κινηθούν οι τιμές φέτος

03-04-2018

Η μάχη του οβελία ξεκίνησε καθώς μετράμε αντίστροφα για το Πάσχα και ήδη οι καταναλωτές προχωρούν στις αγορές για τα εδέσματα που συνθέτουν το Αναστάσιμο τραπέζι.

Για την τιμή του πασχαλινού οβελία επικοινωνήσαμε με τον κ. Δημήτριο Σιώπη Γενικό Γραμματέα της Συντεχνίας Κρεοπωλών Αλεξανδρούπολης «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ» ο οποίος μας ανέφερε τα εξής:

«Η τιμή για το αρνί γάλακτος θα κυμανθεί στα κρεοπωλεία περίπου στα 9€ το κιλό ενώ στα 9.50€ η τιμή για το κατσίκι.

Δειλά δειλά  κινείται αυτή τη στιγμή η αγορά κρέατος ενώ η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί κατά τις επόμενες ημέρες.»

Στα κρεατικά οι τιμές διαμορφώνονται στις ίδιες περίπου με τις περσινές προκειμένου οι καταναλωτές να συνοδεύσουν το πασχαλινό τραπέζι της Λαμπρής σε προσιτές τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές τις μέρες θα συναντήσετε διάφορα φυλλάδια και χαμηλές τιμές αμνοεριφίων με επιθετικούς προσδιορισμούς όπως «νωπό ελληνικό», «φρέσκο», κ.ά.

Οι τιμές τύπου 4,99 ή 5,99 ή 6,99 ευρώ / κιλό, δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με την πραγματικότητα στην αγορά των φρεσκοσφαγμένων αμνοεριφίων.

Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τεράστια διαφορά τιμών στα αμνοερίφια που πωλούνται στα υπερκαταστήματα, από τα αρνάκια και κατσικάκια που κρέμονται στα τσιγκέλια των καταστημάτων των παραδοσιακών κρεοπωλών;

Ιδού η απάντηση: Υπάρχει, και δεν είναι μύθος πλέον, η τεχνική της "σφαγής αμνοεριφίων μακράς διάρκειας": Σφάζονται, ας υποθέσουμε σήμερα, τα αμνοερίφια, και αφού τα ψεκάσουν με αντιμικροβιακό ατμό, τα τοποθετούν σε σακούλες βάκουμ (vacuum), δηλαδή με κενό αέρος, μαζί με διάφορα μείγματα – φάρμακα διατηρησιμότητας. Εν συνεχεία τα εναποθέτουν σε στοίβες και ντάνες σε ειδικούς θαλάμους με θερμοκρασία συντήρησης -1,9 βαθμούς (καθώς το νερό κρυσταλώνει σε αυτή τη θερμοκρασία περίπου), χωρίς να παγώσουν εντελώς και καταψυχθούν...

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα επιτρεπτά όρια διατήρησης είναι από 60 έως 90 μέρες, δηλαδή 2-3 μήνες αγαπητοί καταναλωτές.
Σφάζονται δηλαδή σήμερα, και μπορούν να πωληθούν μετά από τρεις μήνες!

Σ.Κ