Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
FAGI

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ο Δήμος Αλεξανδρο'υπολης ζητά να του παραχωρηθεί η δυτική χερσαία ζώνη προς ανάπλαση και αξιοποίηση για όφελος των δημοτών
Ο Δήμος Αλεξανδρο'υπολης ζητά να του παραχωρηθεί η δυτική χερσαία ζώνη προς ανάπλαση και αξιοποίηση για όφελος των δημοτών

Αλεξανδρούπολη: O Δήμος ζητά την παραχώρηση της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμανιού.

05-08-2015

Φλέγον ζήτημα αποτελεί η παραχώρηση και αξιοποίηση της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από τον Δήμο, η οποία το 2003 έχει παραχωρηθεί στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Ειδικότερα,σύμφωνα με επιστολές του Δημάρχου Αλεξ/πολης, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη, ο ΟΛΑ έχει λιμενικές εγκαταστάσεις 1.000 στρεμμάτων, όπου καμία σχεδόν δραστηριότητα δεν λαμβάνει χώρα (μεταξύ δε των ελαχίστων δραστηριοτήτων, μόνο μια γραμμή αυτή της Αλεξ/πολης – Σαμοθράκης).

Επίσης, εκμισθώθηκε σε ιδιώτη πάρκινγκ, ο υπόλοιπος χώρος είναι υπό την κατοχή του ΟΛΑ και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου. Οι κάτοικοι της Αλεξ/πολης, εδώ και 150 περίπου χρόνια, σε αυτή τη περιοχή ψαρεύουν, κολυμπούν, περπατούν και απολαμβάνουν τη θάλασσα.

Έτσι, 100.000 Αλεξ/πολίτες και άλλοι τόσοι Εβρίτες δεν μπορούν πλέον να απολαύσουν το χώρο, ούτε ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει στην ανάπλαση αυτής της δυτικής χερσαίας ζώνης. Επομένως, ζητείται η παραχώρηση της ζώνης αυτής στον Δήμο και στους δημότες της Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Λαμπάκης έστειλε κάποιες επιστολές σε ανώτατα στελέχη της Κυβέρνησης, αναφορικά με τη ζήτημα της παραχώρησης:

  • Προς κ. Πάγκαλο (Αντιπρόεδρο Κυβέρνησης) και κ. Γεωργιάδη (Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας)

"Η Δυτική χερσαία ζώνη λιμένος Αλεξανδρούπολης που από την γέννηση της πόλης στην αρχή (1875 ) ως ψαροχώρι και στην εξέλιξη της πόλης ανήκε πάντα στους πολίτες – δημότες οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το χώρο χωρίς καμία λειτουργία του λιμένος εκεί.

Μάλιστα στο χώρο αυτό υφίστατο και η πλάζ της πόλης όπου προπολεμικά και μέχρι σήμερα οι Αλεξανδρουπολίτες ( ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι) την χρησιμοποιούν .

Τον χώρο αυτό το 2003 το ελληνικό δημόσιο εν μία νυκτί τον παραχώρησε στον ΟΛΑ, ενώ οι λιμενικές εγκαταστάσεις στο χώρο του λιμένα, έξω από την άνω χερσαία ζώνη έχουν έκταση 1000 στρεμμάτων που έγιναν με χρήματα του λαού και με την παραχώρηση αυτή τον απέβαλαν, από το δυτικά χερσαίο χώρο του λιμένα που βρίσκεται όλως κυριολεκτικά έξω από τις λιμενικές εγκαταστάσεις των χιλίων στρεμμάτων.

Επιπλέον καμία χρήση δεν γίνεται χάριν του λιμένος στο χερσαίο αυτό χώρο , υφισταμένων του πάρκιγκ και του Λούνα Πάρκ εκ των οποίων εισπράττει χρήματα ο ΟΛΑ ενώ παραμένει το λιμάνι μας κυριολεκτικά άχρηστο με μία μόνο γραμμή πλοίου Σαμοθράκης- Αλεξανδρούπολης και αυτή προβληματική.

Ο χώρος αυτός είναι των δημοτών και τον διεκδικούμε με επιμονή και διαχρονικά. . Ακόμη και από το 2003 που δόθηκε στον ΟΛΑ όλως αδίκως ο χώρος της δυτικής χερσαίας ζώνης οι δημότες διαρκώς είμαστε πάνω σ΄αυτήν αφού αυτός είναι ο προορισμός της και είναι πλήρως συνδεδεμένη με την υπόλοιπη παραλία .

Είναι αίτημα όλων των δημοτών του Δήμου της Αλεξανδρούπολης αλλά και ολόκληρου του Έβρου να αποδοθεί στον Δήμο Αλεξανδρούπολης η χρήση της δυτικής χερσαίας ζώνης προκειμένου να δυνηθούμε να απολαύσουμε και να αξιοποιήσουμε την παραλία μας της οποίας κομμάτι αναπόσπαστο είναι η αιτούμενη προς χρήση έκταση.

Αξιότιμε κ. Αντιπρόεδρε .

Παρακαλούμε με πρωτοβουλία σας να συγκληθεί συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και οργανισμών , συμπεριλαμβανομένων του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, για να συζητηθεί να ληφθεί απόφαση και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες παραχώρησης της Δυτικής χερσαίας ζώνης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης στο φυσικό δικαιούχο του, το Δήμο Αλεξανδρούπολης .

Η ανάλογη πετυχημένη πρωτοβουλία σας στο Δήμο Πατρέων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ. Η Αλεξανδρούπολη και ο Έβρος θα σας θυμάται και θα σας χρωστά χάρη από αυτή την παρέμβαση σας και μόνο, αφού επιτέλους θα συνδεθεί η θάλασσα με την πόλη!

Η ανάλογη πετυχημένη πρωτοβουλία στο Δήμο Πατρέων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση".

  • Προς κ. Βενιζέλο ( Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών)

"Η Δυτική χερσαία ζώνη λιμένος Αλεξανδρούπολης που από την γέννηση της πόλης στην αρχή (1875) ως ψαροχώρι και στην εξέλιξη της πόλης ανήκε πάντα στους πολίτες – δημότες οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το χώρο χωρίς καμία λειτουργία του λιμένος στη συγκεκριμένη θέση, έως και σήμερα.

Μάλιστα στο χώρο αυτό υφίστατο και η πλάζ της πόλης όπου προπολεμικά και μέχρι σήμερα οι Αλεξανδρουπολίτες (ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι) την χρησιμοποιούν .

Τον χώρο αυτό το 2003 το ελληνικό δημόσιο εν μία νυκτί τον παραχώρησε στον ΟΛΑ, ενώ οι λιμενικές εγκαταστάσεις στο χώρο του λιμένα, έξω από την άνω χερσαία ζώνη έχουν έκταση 1000 στρεμμάτων που έγιναν με χρήματα του λαού και με την παραχώρηση αυτή τον απέβαλαν, από το δυτικά χερσαίο χώρο του λιμένα που βρίσκεται όλως κυριολεκτικά έξω από τις λιμενικές εγκαταστάσεις των χιλίων στρεμμάτων.

Επιπλέον καμία χρήση δεν γίνεται χάριν του λιμένος στο χερσαίο αυτό χώρο, υφισταμένων του πάρκιγκ και του Λούνα Πάρκ, ενώ παραμένει το λιμάνι μας κυριολεκτικά άχρηστο με μία μόνο γραμμή πλοίου Σαμοθράκης- Αλεξανδρούπολης και αυτή προβληματική.

Ο χώρος αυτός είναι των δημοτών και τον διεκδικούμε με επιμονή και διαχρονικά. Ακόμη και από το 2003 που δόθηκε στον ΟΛΑ όλως αδίκως ο χώρος της δυτικής χερσαίας ζώνης οι δημότες διαρκώς είμαστε πάνω σ΄αυτήν αφού αυτός είναι ο προορισμός της και είναι πλήρως συνδεδεμένη με την υπόλοιπη παραλία .

Είναι αίτημα όλων των δημοτών του Δήμου της Αλεξανδρούπολης αλλά και ολόκληρου του Έβρου να αποδοθεί στον Δήμο Αλεξανδρούπολης η χρήση της δυτικής χερσαίας ζώνης προκειμένου να δυνηθούμε να απολαύσουμε και να αξιοποιήσουμε την παραλία μας της οποίας κομμάτι αναπόσπαστο είναι η αιτούμενη προς χρήση έκταση, έχοντας μελέτες τις οποίες προωθούμε προς ολοκλήρωση.

Αξιότιμε κ. Αντιπρόεδρε. Το Δ.Σ. του Ο.Λ.Α. συμφώνησε να του παραδώσω στις 31-12-2012 συμφωνητικό συναινέσεως προς παραχώρηση της ζώνης προκειμένου να ο συζητήσει και εγκρίνει στις 7-02-2012 σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο καθόσον ουδόλως περιορίζεται η εκμετάλλευση του λιμανιού μας αφού σύμφωνα με το Master Plan του Ο.Λ.Α. αποδεχόμαστε ως Δήμος ένα τμήμα της χερσαίας ζώνης να γίνουν εγκαταστάσεις που ορίζονται από το άνω σχέδιο, ενώ όλη η υπόλοιπη χερσαία ζώνη μένει ελεύθερη για την μεταβίβαση της χρήσης της προς τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ήδη εκδήλωσε δια του αρμοδίου Υφυπουργού την πολιτική του βούληση προς Η Αλεξανδρούπολη και ο Έβρος θα σας θυμάται και θα σας χρωστά χάρη από αυτή την παρέμβαση σας και μόνο, αφού επιτέλους θα συνδεθεί η θάλασσα με την πόλη!

Η ανάλογη πετυχημένη πρωτοβουλία στο Δήμο Πατρέων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση".

  • Προς Γ. Παπανδρέου

Κύριε πρόεδρε

"Είναι απαίτηση όλων των Αλεξ/πολιτών και όλων των Εβριτών να επιστρέψει αυτός ο χώρος στους δημότες – κατοίκους της Αλεξ/πολης , που είμαστε ταυτισμένοι μ’ αυτόν και έτοιμοι να τον αναπλάσουμε μέσα από μελέτες που καταρτίσθηκαν προ δεκαετίας.

Η ανάπτυξη όμως της Αλεξ/πολης και γενικότερα του ΄Εβρου και της Θράκης θα έχει μια καλή εξέλιξη, ιδιαίτερα στη φοβερή δύσκολη οικονομική συγκυρία (η Θράκη είναι η πτωχότερη περιοχή της Ε.Ε.), εάν χορηγηθεί στους τουρίστες από την Τουρκία θεώρηση (VISA) τουριστική μιας ημέρας με δικαίωμα διανυκτέρευσης χωρίς την καταβολή οιουδήποτε αντιτίμου.

Γιατί στα σύνορα του ΄Εβρου υπάρχουν χιλιάδες Τούρκων που θέλουν να επισκεφθούν για 1-2 ημέρες την Αλε/πολη και την υπόλοιπη Θράκη, ιδιαίτερα το καλοκαίρι για πρόσβασή τους στις καθαρές θάλασσές μας με μπλε σημαίες και τα 4 πεντάστερα ξενοδοχεία μας. Όμως με το υψηλό τίμημα της θεώρησης (VISA) δυστυχώς εμποδίζονται.

Είναι καιρός να εισπράξουμε κι εμείς μια και επί 30 χρόνια οι Θρακιώτες επισκέπτονται και δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά στην Ανδριανούπολη και Κων/πολη κ.α..

Τέλος κ. Πρόεδρε η Αλεξ/πολη, ο Έβρος και η Θράκη δυστυχώς βρίσκονται σε πλήρη ύφεση και αν βοηθήσετε σ’ αυτό που σας ζητώ για τον πολύπαθο τόπο μας, θ’ αρχίσει από τώρα η ποθούμενη ανάπτυξη".

  • Απάντηση στον επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ. κ. Μιχαηλίδη

"Η αδυναμία ενός μέλους της αντιπολίτευσης, να παρακολουθήσει τα δημοτικά πράγματα, το εκθέτει ανεπανόρθωτα στα μάτια των δημοτών.

Γιατί ο κος Μιχαηλίδης θυμήθηκε τον Ιούλιο του 2015, ως όψιμος αγωνιστής, να θέσει θέμα διεκδίκησης της χρήσης της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμανιού από το Δήμο

Όταν όλες οι παρατάξεις, διαχρονικά τουλάχιστον από το 2007, που ήταν πλέον ο Δήμαρχος μας στο Δημοτικό Συμβούλιο (το πρώτον) αγωνιζόταν για το θέμα αυτό, ο κος Μιχαηλίδης ούτε καν μπήκε στον κόπο να πληροφορηθεί τότε.

Και βέβαια, από την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από τον σημερινό Δήμαρχο το 2011 και μετά, ας διαβάσει ο κος Μιχαηλίδης για τον αγώνα του ακόμη και μέσα από επιστολές προς Πρωθυπουργούς και Υπουργούς, πέραν των πολλών προσωπικών του παρεμβάσεων στην Αθήνα.

Διαβάστε κύριε Μιχαηλίδη ως μία μικρή ένδειξη και μην εκτίθεσθε νομίζοντας ότι ξαφνικά το Δημοτικό συμβούλιο απέκτησε τον μεγάλο κοινωνικό αγωνιστή, ενώ όλοι οι άλλοι τόσα χρόνια απείχαν.

Και τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών, χρήση μεταβιβάζει και όχι κυριότητα".