Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Αλεξανδρούπολη: Το στρατόπεδο "Ιωάννου" τιμά την προστάτιδα του με εκδηλώσεις ανοιχτές για το κοινό

Αλεξανδρούπολη: Το στρατόπεδο "Ιωάννου" τιμά την προστάτιδα του με εκδηλώσεις ανοιχτές για το κοινό

01-12-2019

Στo πλαίσιο του εορτασμού της Προστάτιδας του Πυροβολικού Μεγαλομάρτυρος ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ, θα λάβουν χώρα στο Στρατόπεδο «ΑΝΤΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ», οι παρακάτω πανηγυρικές εκδηλώσεις:

Τρίτη 03 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00 θα τελεστεί μέγας Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και λιτανείας εικόνας στον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας του Στρατοπέδου «Αντιστράτηγου Δημητρίου ΙΩΑΝΝΟΥ».

Ακολούθως, την Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου στις 08:00, στον ίδιο χώρο πρόκειται να τελεσθεί Όρθρος – Θεία Λειτουργία

Στις 11:00 θα ακολουθήσει Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθίμου.

Οι Εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με έκθεση – επίδειξη οπλικών συστημάτων Πυροβολικού.

Πιστοί στην παράδοση οι πυροβολητές της Μεραρχίας θα παρασκευάσουν τους πατροπαράδοτους λουκουμάδες, οι οποίοι συμβολίζουν τα πυρά του πυροβολικού και θα τους διαθέσουν σε όλους του παρευρισκόμενους του εορτασμού.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία. Η Αγία Βαρβάρα ασπάσθηκε από νέα τον Χριστιανισμό και αυτό εξόργισε τον πατέρα της. Χρησιμοποίησε βία για να τη μεταπείσει, αλλά δεν τα κατάφερε και τότε την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας, ο οποίος την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια.

Τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του ίδιου της του πατέρα, "ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται», όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών. Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του, η Θεία Δίκη, με μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο–πατέρα.

Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτιθέντος πρώτου "Τάγματος Πυροβολητών», όπως ονομάζονταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ.

Η Διεύθυνση Πυροβολικού για να τιμήσει τη Προστάτιδα του Όπλου Αγία Βαρβάρα εξέδωσε το 1999 αναμνηστικό μετάλλιο με την ευκαιρία των 170 ετών από της καθιέρωσης της ως προστάτιδος το 1829.