Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη την έλευση εργατών από γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Ρουμανία.
Έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη την έλευση εργατών από γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Ρουμανία.

ΑΜΘ: Αμάζευτη κινδυνεύει να μείνει η παραγωγή των αγροτών λόγω έλλειψης αγροτικών χεριών

26-02-2021

Μπροστά στο ενδεχόμενο να μην καταφέρουν να συλλέξουν την παραγωγή τους λόγω έλλειψης αγροτικών χεριών, βρίσκονται πολλοί καλλιεργητές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Τα αυξημένα υγειονομικά μέτρα που εφαρμόζονται τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και όσων άφορα τους πολίτες άλλων χωρών που εισέρχονται στην Ελλάδας, έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη την έλευση εργατών από γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Ρουμανία προκειμένου να εργαστούν σε αγροτικές περιοχές της ΑΜΘ.

Οι μετανάστες εργάζονται εποχικά σε καλλιέργειες γης

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ Γιώργος Ζυμπίδης μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τόνισε ότι το πρόβλημα της έλλειψης αγροτικών χεριών είναι πραγματικά ένα μεγάλο ζητούμενο τόσο στις αγροτικές καλλιέργειες όσο και στην κτηνοτροφία. Μάλιστα, υπογράμμισε, ότι αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι, όχι μόνο στη Δράμας αλλά και σε άλλες περιοχές της ΑΜΘ με αυξημένες κτηνοτροφικές μονάδες, ζητούν την παράταση της απόφασης που είχε ληφθεί για την παραμονή των εργατών από γειτονικές χώρες και κυρίως από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο δήμαρχος Ορεστιάδας απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Υποδομών ζητώντας να ανοίξει το τελωνείο του Ορμενίου προκειμένου να μπορούν να κάνουν είσοδο στη χώρα  Βούλγαροι εργάτες ώστε να  να απασχοληθούν σε καλλιέργειες της περιοχής.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας ανέφερε στην επιστολή του πως «η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στην περιοχή αλλά και οι νομικές δεσμεύσεις των παραγωγών για εξαγωγές των προϊόντων τους, όπως σκόρδα, σπαράγγια και άλλα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την ικανοποίηση του αιτήματος.

Η αδυναμία εξεύρεσης εργατών γης θα επιφέρει ένα ακόμη, τεράστιο, πλήγμα στην ήδη επιβαρυμμένη οικονομικά περιοχή μας».